Sfäriska linser

Hem / Sfäriska linser

Medan asfäriska linser är fantastiska för att hjälpa svårare synfel är sfäriska linser den vanligaste modellen man använder i dagsläget. Här kan du läsa mer om vad de är och hur de används.

Linser för närsynthet och långsynthet

Sfäriska linser har till skillnad från de asfäriska, en jämn utbuktning vars tjocklek bestämmer styrkan i linserna. De är oftast perfekta linser för närsynta och långsynta som inte upplever några övriga synfel, och den mest förekommande linsen för att korrigera närsynthet.

Sfärisk kraft hänvisar till linsens kraft (mätt i dioptrier) som behövs för att korrigera när- eller långsynthet. Det är vanligt att figuren är olika i båda ögonen. Framför numret finns ett plustecken för långsynta och ett minustecken för närsynta.

Toriska linser för astigmatism

Vid astigmatism är din hornhinna i en form som gör att ljus bryts i olika riktningar inuti ögat. Toriska linser anpassar sig efter denna form och ser till att korrigera ljusinsläppet för att jämna ut sig från alla vinklar. Med dessa linser blir astigmatism betydligt enklare att leva med, då ljus framförallt är svåra att utgöra med detta brytningsfel.

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett vanligt synfel där ögat och hornhinnan fått en avvikande form som kan jämföras med en rugbyboll eller en avlång citron. Detta brytningsfel leder till att ljuset som bryts i hornhinnan inte fokuseras mot samma punkt, vilket orsakar en suddig eller otydlig syn. Idag finns det toriska kontaktlinser som är designade för att korrigera astigmatism.

Hur toriska linser fungerar?

Toriska linser har två viktiga funktioner som hjälper dem korrigera långsynthet eller närsynthet. De har olika styrkor i de horisontella och vertikala riktningarna, vilket väger upp för brytningsfelet som uppstår med den ovala formen på hornhinnan. Formen på toriska linser gör även så att de roterar med ögat för att hela tiden ligga i rätt position när du tittar dig omkring. När du har på dig toriska linser får du alltså olika styrkor beroende på i vilken riktning du tittar.

Förbättra din syn

Sfäriska linser används vanligtvis för att korrigera närsynthet eller översynthet. Patienter med dessa tillstånd kan dra nytta av ögonoperationer som LASIK, PRK, eller linsimplantation för att permanent korrigera synfel. Dessa kirurgiska ingrepp anpassas för att korrigera ögats sfäriska aberration och förbättra synskärpan.

Det är viktigt att överväga patientens ögonhälsa noggrant innan man genomför kirurgiska ingrepp, särskilt om de har använt sfäriska linser under en längre tid. Patienter bör diskutera möjliga risker och förväntade resultat med sin ögonläkare för att fatta ett välinformerat beslut om kirurgi är rätt val för dem.