Vad är Sfäriska linser?

Vad innebär sfärisk och hur fungerar sfäriska linser? Det är vanligt att känna igen en linstyp men att inte veta exakt vad den är till för. När man köper linser på nätet behöver man ofta ange typ, då kan det vara bra att veta vilken det är man använder.

Linser för närsynthet och översynthet

Sfäriska linser är de ”vanligaste” linserna, för de med lättare brytningsfel såsom närsynthet eller översynthet. Så chansen att det är just sfäriska linser du använder är stor. En Sfär är ett klot. En sfärisk lins är som ett halvklot – den har samma identiska form runtom. Den kopierar exakt formen på ögat och bryter ljuset jämnt över hela linsen, så att du får ditt synfel korrigerat.

Om man lider av t.ex. astigmatism behöver man istället asfäriska linser. Dessa är tillplattade vid kanten, och har inte en jämn krökning. Personer med astigmatism har just en form på ögat som inte är helt jämn eller sfärisk, och behöver därför en följsam lins med samma form. Med en ssfärisk lins bryts då ljuset i ögat lika mycket överallt trots de tidigare brytningsfelen.

Exempel på sfäriska linser

 

linsjakt silikon hydrogel linser köp billiga linser på nätet beställ hem linser online dygnet-runt-linser dygnetruntlinser kan man sova med linser