Ändra ögonfärg - Permanent eller för en dag

Hem / Ändra ögonfärg

Har du funderat på att ändra ögonfärg permanent, eller i alla fall för en dag? Nu för tiden finns det allt fler sätt att göra det på, och om forskning och teknik fortsätter utvecklas är chansen stor att det kommer uppstå ytterligare sätt i framtiden för att byta ögonfärg.

Operation för att byta ögonfärg

Du kan byta ögonfärg permanent genom operation eller ändra ögonfärg med laser. Då det inte går att ändra tillbaka igen efter att detta är gjort är det ytterst viktigt att du både tänker på detta länge, och överväger de olika riskerna. Ska du exempelvis ändra ögonfärg med laser utförs en hälsokontroll under flera månaders tid innan operationstillfället.

Irisimplantat

Irisimplantat används främst för att ersätta en skadad eller defekt iris sedan födseln, men i samband med denna operation har du möjlighet att välja om du vill ändra din ögonfärg. Detta är en väldigt avancerad operation som inte utförs var som helst, utan oftast används som en lösning vid akuta problem.

Keratopigmentering (hornhinnetatuering)

Hornhinnetatuering är något som funnits ett långt tag, längre än laserbehandlingar och implantat. Det finns en tydlig fördel med hornhinnetatuering då det innebär en enorm möjlighet i färgval, men det är också viktigt att tänka på att denna metod allvarligt kan skada hornhinnan.

Laser ögonfärgsändring

Idag finns det teknik som möjliggör ögonfärgsändring med laser – en metod som hettar upp och förändrar strukturen i pigmentscellerna. Forskare ör tveksamma angående denna metod, då vissa påstår att det är helt ofarligt, andra anser att pigmenten finns där av en anledning, och att behandlingen kan leda till ljuskänslighet och dubbelseende.

Färgade kontaktlinser med och utan styrka

Ett enklare sätt att byta ögonfärg är att använda sig av färgade linser, med styrka eller utan. Färgade kontaktlinser är inte lika vanligt att hitta, då det breda urvalet av färger inte alla görs i respektive styrkor, men med lite framförhållning kan du beställa färgade linser med styrka på internet eller hos vissa optiker.

Färgade linser är helt ofarligt för ögonen så länge de är gjorda av icke-giftigt material, inte används i för långa perioder och förutsatt att du säkert kan sätta in linser. Linser med färg och styrka kan bli kostsamt i längden, och har inte alltid ett naturligt utseende, men för dig som vill testa på en annan färg, byta mellan ögonfärger eller byta look utan att riskera ögonskador är färgade linser ett perfekt alternativ.

Neutrala färger för vardagsanvändning

För att ge en naturlig och vardaglig look är det bäst att gå efter en ögonfärg som du kan ha sett på någon annan. De vanligaste alternativen för dig som letar efter neutrala färger är:

 • Gråa linser
 • Gröna linser
 • Bruna linser
 • Blåa linser

Sclera linser

Sclera linser, det vill säga heltäckande färgade linser ger dig en häftig look som kan få det att se ut som att hela ögat är en viss färg, exempelvis svart, rött eller i något särskilt mönster. Då sclera linser är aningen svåra att sätta in är det oftast inget man använder dagligen, utan vid lite mer speciella tillställningar.

Speciella färger för kostymfester

Många väljer att framhäva en utklädnad eller en kostym med färgade linser i något mer onaturliga ögonfärger. Du som klär ut dig till spöke vill kanske använda vita linser, där det ser ut som att du saknar iris, eller kanske du vill använda röda linser för att ge din monsterkostym en liten extra detalj. Du hittar oftast linser för halloween eller temafester i utklädnadsaffärer, hobbybutiker eller på internet. De vanligaste färgerna för detta bruk är:

 • Röda linser
 • Svarta linser
 • Vita linser
 • Rosa linser
 • Gula linser
 • Självlysande linser
 • Mönstrade linser eller linser med motiv

Ändra ögonfärg

Ögonfärgen bestäms av mängden och typen av pigment i ögats iris samt hur ljuset sprids genom iris. Även om de flesta föds med en viss ögonfärg, finns det medicinska och kosmetiska metoder för att ändra den.

Färgade kontaktlinser

Det finns vissa laserbehandlingar som kan minska mängden melanin i iris, vilket kan förändra mörka ögon till ljusare nyanser. Denna metod är dock kontroversiell och inte allmänt accepterad inom medicinska kretsar på grund av potentiella risker. Läs mer om andra mer accepterade ögonoperationer & behandlingar

Färgade kontaktlinser

Det mest populära och säkra sättet att temporärt ändra ögonfärgen. De finns i en mängd olika färger och kan bäras av personer med eller utan synfel.