Ögonoperationer

Hem / Ögonoperationer & Behandlingar

Här får du all information du behöver om ögonoperationer och olika lasermetoder. Ta reda på vilka ingrepp som motverkar ålderssynthet, närsynthet, översynthet och astigmatism. Du kan även läsa mer om eventuella komplikationer och risker med att utföra vissa operationer.

Ögonlaseroperation – Lasek vs Lasik

En ögonlaseroperation är den vanligaste metoden för att förbättra närsynthet, brytningsfel eller översynthet. Tre vanliga biverkningar är stickningar, skav och suddig syn efter en ögonoperation, och detta är helt normalt. Ofta är läkningstiden kort och de allra flesta är återställda redan dagen efter en laseroperation för ögonen. Beroende på vilket typ av synfel du har finns en rad olika lasermetoder att välja mellan. Nedan går vi igenom vad LASEK- och LASIK-behandling innebär.

Vanliga biverkningar

  • Stickningar
  • Skav
  • Suddig syn

Laserbehandling LASEK-ELSA

LASEK-ELSA är en ögonlaserbehandling för dig med tunna hornhinnor. Operationen går ut på att man lossar hornhinnans yttersta skikt och utför laserbehandlingen. Därefter lägger man tillbaka det yttersta skiktet som får läka på plats. Behandlingen passar för dig som är mellan 20–45 år och som har en lättare närsynthet eller översynthet. Vill du veta mer om hur det går till kan du läsa mer och boka tid hos Capio.

Laserbehandling FS-LASIK

FS-LASIK är en helt smärtfri laserbehandling för dig som vill åtgärda närsynthet, översynthet eller ett brytningsfel. Behandlingen går ut på att skapa en tunn flik ytterst på hornhinnan. Under operationen viks fliken åt sidan för att utföra laserbehandlingen som polerar hornhinnans yta. Fliken läggs sedan tillbaka och läker på plats. Metoden bidrar till att du slipper använda glasögon eller kontaktlinser. Läs mer och boka operation hos Capio.

Mer information om ögonoperationer hittar du även på 1177, den statliga sidan för läkarvård och sjukdomar.

Linsbyte

Linsbyte utförs för att korrigera vanliga synfel som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Innan behandlingen går en specialistutbildad optiker igenom vilka linser som passar dig efter behov och önskemål. Nedan kan du läsa mer om RLE-operation och ICL som är två vanliga metoder när det gäller till linsbyte.

Komplikationsrisk

Ett linsbyte är oftast en riskfri behandling. I vissa fall kan ett linsbyte kan få komplikationer som övergående dimsyn, påverkat mörkerseende eller glaskroppsgrumlingar. De flesta komplikationer går dock att efterbehandla om de upptäcks i tid. Upplever du problem efter ett linsbyte ska du kontakta optiker där du har utfört behandlingen.

RLE-operation

En RLE-operation innebär att ögats egen lins ersätts med en plastlins. Linsen korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism. Operationen går till på samma sätt som när man opererar grå starr. Under operationen görs ett litet snitt i kanten av hornhinnan. Därefter tas din lins bort med ultraljud och ersätts med en konstgjord lins. Behandlingen passar för dig som är över 45 år. Läs mer och boka RLE hos Memira.

ICL-behandling mot synfel

En ICL-behandling är en vanlig ögonoperation där en kontaktlins opereras in i ditt öga utan användning av laser. Eftersom själva synkorrigeringen görs direkt i kontaktlinsen, istället för på hornhinnan, kan man få bort stora synfel med denna metoden. En ICL-behandling är ett litet ingrepp där ett litet snitt görs i kanten på hornhinnan. En tunn plastlins placeras bakom ögats pupill och framför den naturliga linsen. Behandlingen korrigerar nästan alla typer av synfel och passar för dig som är 20–45 år. Läs mer och boka behandling hos Memira.

Estetiska operationer runt ögonen

Med stigande ålder förlorar huden sin elasticitet runt ögonområdet och detta kan resultera i överflödig hud – så som hängande ögonlock eller fettpåsar runt ögonen. Genom en estetisk ögonlocksoperation kan du återfå ditt pigga utseende igen – med en SmoothEye-behandling kan man effektivt ta bort överflödig och hängande hud.

Ögonlocksoperation

En ögonlocksoperation kan utföras på övre eller undre ögonlocken beroende på vilka besvär du har. Behandlingen utförs genom att avlägsna överskott av hud och fettvävnad runt ögonen. Efteråt får du inte bara ett piggare utseende – behandlingen motverkar även irritation, funktionella besvär och rinnande ögon.

Är du ute efter att boka behandling hos en professionell aktör med lång erfarenhet bör du vända dig till Nordiska Kliniken. De utför ögonlocksoperation på deras klinik vid Drottninggatan i Stockholm. Innan operation bokar du in en kostnadsfri konsultation där ni tillsammans går igenom dina förväntningar av operationen. Nordiska Kliniken är Nordens främsta klinik inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar.

Att tänka på efter ögonlocksoperation

För att säkerställa bästa möjliga läkning efter operationen bör du under de första 24 timmarna inte anstränga dig då detta kan orsaka nya blödningar i operationsområdet. Du bör även sova halvsittande under de första nätterna och bära solglasögon utomhus. Läkningstiden efter en ögonlocksoperation tar cirka 1–2 veckor.

SmoothEye-behandlingen

En SmoothEye-behandling går ut på att strama upp huden runt ögonen genom att omvandla laserenergi till värme. Värmen bidrar till att hetta upp huden och ökar på så sätt kollagenproduktionen. Behandlingen passar för dig som vill motverka påsig och slapp hud runt ögonen utan att behöva genomgå ett kirurgiskt ingrepp.

Boka en SmoothEye-behandling hos Nordiska Kliniken. Behandlingen utförs av en legitimerad hudläkare som kan göras separat eller i kombination med ett ansiktslyft eller ögonlocksoperation. Innan behandlingen bokar du in en konsulation för att gå igenom alla steg i behandlingen, samt vilka resultat du förväntar dig. Efter en Smooth-Eye behandling kan du se fram emot slät vacker hy runt ögonen – utan några kirurgiska ingrepp!

Jobba som optiker

Vill du jobba som optiker i framtiden? Då kanske du funderar över hur man blir optiker. Det första steget är att gå en optiker-utbildning som finns på universitet vid flera lärosäten. Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier, 180 hp. Optiker tillhör ett av de så kallade Legitimationsyrken. Efter utbildningen kan man ansöka om legitimation som optiker hos Socialstyrelsen.

Är du redan färdigutbildad och letar efter lediga tjänster kan du söka lediga jobb som optiker hos Optikerjobb.se. Här finner du mängder med jobbannonser runt om i hela Sverige. Oavsett om du vill arbeta på ett kommunalt eller privat företag, kan du hitta flera passande jobb på olika kliniker och mottagningar. Sök lediga optiker-jobb redan idag!

Optiker: Lön & Arbetsmarknad

Så, vad tjänar egentligen en optiker? Den genomsnittliga lönen ligger på cirka 481 200 kronor om året. Anställningstryggheten och lönevillkoren gör optikeryrket till ett attraktivt yrkesval. Konkurrensen på arbetsmarknaden är hyfsat låg, och en ökad efterfrågan av kompetenta optiker bidrar till ljusa framtidsutsikter.

Vill du läsa mer om vad en optiker har i lön hos Optikerjobb.se. Här får du tillgång till sammanställd statistik kring de senaste årens löneutveckling för yrket. Att få en bild av hur lönen har utvecklats, ger dig även nyttig information som du kan använda under ett lönesamtal.

Jobba som ögonläkare

Med ett jobb som ögonläkare har du flera olika ansvarsområden. Dels arbetar du med undersökningar av patienter med olika ögonsjukdomar, men sköter även behandlingar och uppföljningar. En viktig del i ditt arbete är att bidra med både kunskap och engagemang som får andra människor att känna sig trygga. Som specialistögonläkare arbetar du med både medicinsk och kirurgisk vård av ögat.

Ögonläkare: Lön & Arbetsmarknad

En ögonläkare har en genomsnittslön på 83 200 kronor. Lönen kan dock komma att skilja sig åt beroende på var i landet du bor. Andra faktorer som påverkar är ålder, erfarenhet, kön och sektor. Läs mer om lönestatistik för ögonläkare hos Ratsit.

Är du ute efter ett nytt jobb som ögonläkare? Hos Läkarjobb.se hittar du lediga läkarjobb runt om i hela landet. Här kan du enkelt filtrera mellan olika städer och län och hitta en tjänst nära dig. Oavsett om du söker en konsulttjänst, deltidstjänst eller fast tjänst kan du garanterat hitta ett passande jobb för dig. Ro i hamn ditt drömjobb redan idag!

Vanliga frågor om ögonoperationer

Nedan besvarar vi vanliga frågor och svar om ögonoperationer.

Ögonlaser är permanent och ska hålla livet ut. Däremot utvecklas synen ju äldre du blir, oavsett om du genomgått en ögonlaser eller inte. Då är det möjligt att göra ett nytt linsbyte.

En ögonoperation kostar cirka 45 000 kronor för båda ögonen. I vissa fall är det möjligt att få ett bidrag för ögonoperation som uppgår till 30% av kostnaden.

Du bör ha fyllt minst 20 år innan du gör en ögonlaser. Det är först då dina ögon anses som ”färdigväxta”. Ålder kan dock skilja sig åt mellan olika kliniker. Ibland tillåts personer vid 18 års ålder att utföra ögonoperation.