Svar: Nej, det finns en del saker att tänka på innan du köper linser själv.

När du har varit hos en optiker och fått linser utskrivna på recept kan du börja köpa linser från apotek, butik eller nätet. Det viktigaste att tänka på är att de stämmer in på de linser optikern provat ut åt dig. På förpackningen ser du styrka, diameter och baskurvaköp linser med samma värden. Om dessa inte stämmer kan du få problem med att linserna skaver. Har de fel styrka kommer du både se dåligt och bli trött och spänd.

Om du vill prova ett nytt märke

Alla ställen kanske inte har det linsmärket som du fått prova via optikern. Om du köper linser på Ica eller apoteket är utbudet litet. Trots att du kan prova ett nytt märke så länge du känner till ditt recept är det inte alltid att rekommendera. Gör endast detta med vetskapen att du måste vara extremt uppmärksam på hur dina ögon reagerar på den nya linssorten.

Detta beror på att olika märken använder olika material. De skiljer sig bland annat i hur mycket vätska de innehåller eller hur väl de andas. Detta kan påverka om du tycker de känns bekväma, och du kan behöva testa några olika märken innan du blir nöjd. Om linserna är godkända så kan du använda dem – om du tycker att de fungerar utan problem. Men var uppmärksam på om de skaver eller irriterar ögonen, ta isåfall ut dem direkt.

Gå alltid på återbesök hos Optikern

Återbesöket är att rekommendera hur du än gör, just pga att optikern kan undersöka dina ögon igen för att se om linserna fungerar som de ska. Om ögonen är irriterade får du hjälp med att hitta en annan linstyp. Det är alltid bra att använda linsmärket din optiker rekommenderat eftersom att du då är hundra på att de verkligen passar dina ögon.

 

linser olika varianter prova linser gratis linsjakt