Guide för att köpa linser

Hem / Guide för att köpa linser

Att köpa linser kan för många verka hur enkelt som helst, att helt enkelt skaffa linser från apoteket så är det klart. För andra är det inte så enkelt, och för dig som ska köpa linser för första gången kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Här hittar du både tips för hur du gör för att hitta vilka linser som passar bäst för dig, och även några tips för hur du ska tänka och vart du kan hitta dina framtida linser.

Synundersökning av optiker

För att lista ut vad för synfel du har, och vilken styrka du behöver på dina linser, bör du boka synundersökning hos din optiker som kan utföra både tester och undersökningar för att lista ut vad som är bäst för dig. Att boka synundersökning kostar oftast någonting mellan 100 och 200 kronor, men många optiker erbjuder även gratis synundersökningar för att vinna den första kundkontakten. En synundersökning behöver du inte boka in om du inte misstänker att det är något problem med din syn. Detta märker du oftast om du börjar se suddigt, eller om du märker att du får ont i huvudet när du läser eller fokuserar på något med ett specifikt avstånd.

Tolka ditt linsrecept

När du köper linser eller försöker tolka ditt linsrecept som din optiker skrivit ut finns det många termer, värden och förkortningar som är svåra att förstå sig på. Vad är skillnad på OS och OD? Vad är DIA? Här kan du lära dig mer om förkortningarna på ditt linsrecept.

Vad betyder OD, OS och PWR?

 • OD eller Oculus Dexter – betyder värdena för ditt högra öga.
 • OS eller Oculus Sinister – betyder värdena för ditt vänstra öga.
 • PWR eller Power (ibland även SPH eller SF) – betyder kontaktlinsens sfäriska brytningsförmåga i dioptrier (D) och behövs för att korrigera när- och fjärrbrytning. Brytningsförmågan kan vara plus (+) för långsynta personer (hyperopi) eller minus (-) för närsynta personer (närsynthet). Kontaktlinser kan korrigera närsynthet upp till -20 och långsynthet upp till +20 dioptrier.

Passform: Diameter & Baskurva på linser

 • BC, eller Base Curve – är den grundläggande krökningen och syftar på krökningen av hornhinnan. Ju större baskrökningen är, desto plattare är hornhinnan.
 • DIA eller Diameter – är linsens diameter i millimeter från kant till kant. En korrekt anpassad kontaktlins måste täcka hornhinnan på ett sådant sätt att linsen inte trycker på limbus mellan hornhinnan och sclera och att den kan röra sig på lämpligt sätt i ögat.

Värden för toriska linser

 • CYL eller Cylinder – betyder mängden astigmatism i dioptrier. Värdet gör att formen på ögat inte är symmetrisk utan det behövs mer styrka åt något håll.
 • AXE eller Axis – betyder axel, riktningen för astigmatism som ett axelnummer. Axelnumret kan vara allt mellan 1 och 180 grader. Om värdet är nära 180 behövs cylinderkorrigering i horisontell riktning, och på motsvarande sätt nära 90 behövs cylinderkorrigering i vertikal riktning.

Hitta dina kontaktlinser online

Om du vill köpa linser men inte har tid att besöka apotek eller optiker kan du idag enkelt beställa linser online. Idag finns det en mängd olika onlinebutiker som säljer linser, både progressiva och vanliga, som levereras till din dörr eller ditt postombud. Ska du beställa linser online är det dock viktigt att se till att du beställer rätt sort, och med rätt styrka. Vill du slippa beställa nya varje gång kan du även testa på ett linsabonnemang.

Kontaktlinsbutiker på nätet

Med en snabb sökning på internet hittar du enkelt olika kontaktlinsbutiker på nätet, med en mängd olika erbjudanden. Här hittar du ett urval av butiker som erbjuder ett varierat utbud, och som levererar till hela Sverige.

Linser från Alensa

Alensa erbjuder alla produkter och tillbehör som kan behövas vid synfel – allt från linser till glasögon till linsvätska. Alensa erbjuder även gratis frakt när du lägger en beställning för mer än 630 kr.

Alensa

Linser från Lensway

Lensway är en välkänd kontaktlinsbutik på nätet som säljer alla möjliga linser som kan hjälpa dig med brytningsfel eller som är ute efter färgade linser inför fest eller tillställning

Lensway

Linser från Lenson

Lenson specialiserar sig på enbart linser och linstillbehör, och har ett stort sortiment av alla möjliga märken och mängder. Med Lenson får du linserna levererade med PostNord eller CityMail direkt till bredvådan eller ditt postombud.

Lenson

Linser från Misterspex

Misterspex är en kontaktlinsbutik som inte bara säljer olika linser i sin butik, utan här hittar du även exlusiva glasögon från exempelvis Gucci, Givenchy och Tom Ford. Du hittar även en mängd olika tillbehör, både för linser och glasögon.

Misterspex

Prova linser kostnadsfritt

Om du är ny med linser finns det flera butiker som erbjuder dig att testa linser gratis under en period. Det kan exempelvis handla om att du efter en betald synundersökning får alternativet att prova linser i en vecka eller två för att sedan bestämma om du vill fortsätta med linser eller hellre använda glasögon. Väljer du att fortsätta med linser kan du oftast välja att starta en prenumeration på linser från butiken.

Linsabonnemang – Vad är det?

Med linsabonnemang kan du enkelt lägga en återkommande beställning på linser med rätt styrka som levereras direkt till din dörr eller ditt postombud med regelbundna mellanrum. Du kan oftast välja att få denna leverans månadsvis, varannan månad, kvartalsvis eller en gång i halvåret. Här nedan hittar du ett urval av populära linsabonnemang.

Synsam Linsabonnemang

När du påbörjar en prenumeration på Synsams linsabonnemang får du själv välja om du vill ha dina linser varje månad, varannan månad, varje kvartal eller varje halvår. Därefter skickas linserna hem till din brevlåda fraktfritt när du vill.

Hos Synsam kan du prenumerera på månadslinser från 98 kr per månad, eller endagslinser för 198 kr per månad.

Synsam

Synoptik Linsabonnemang

När du tecknar linsabonnemang hos Synoptik är alla dina optikerbesök hos dem kostnadsfria. På så sätt kan du alltid ha linser med rätt styrka och med deras tjänster kunna ändra denna precis när du vill. Abonnemanget ger dig även 25% rabatt på alla glasögon.

Synoptik erbjuder tre sorters prenumerationer: Månadslinser från 98 kr, endagslinser deltid för 41 kr kontra heltid för 298 kr.

Synoptik

Specsavers Linsabonnemang

Specsavers erbjuder med sitt linsabonnemang regelbundna kontaklinskontroller samt synundersökningar. Leveranserna är fraktfria och vartannat år erbjuds du ett par glasögon från din utvalda butik inom prisklassen 395 kr.

Priset för abonnemangen börjar från 98 kr per månad för endagslinser, och 78 kr per månad för månadslinser.

Specsavers

Lensway Linsabonnemang

Hos Lensway kan du skaffa ett linsabonnemang för att få dina linser levererade automatiskt när det är dags att skaffa nya igen. Är du kund hos Lensway sedan tidigare kan du även gå in på din köphistorik och lägga till dina linser i prenumerationen.

Med Lensways abonnemang har du som premie alltid 10% rabatt samt fri frakt vid din prenumeration.

Lensway

Första stegen till dina nya linser

Kontaktlinser är ett populärt alternativ till glasögon för att korrigera synfel. Men innan du bestämmer dig för att skaffa linser finns det viktiga medicinska aspekter att beakta.

 • Konsultation med ögonläkare
  Innan du börjar använda kontaktlinser bör du konsultera en ögonläkare eller optiker. De kommer att genomföra en synundersökning och bedöma om dina ögon är lämpliga för linser.
 • Typ av linser
  Det finns olika typer av kontaktlinser, inklusive mjuka, hårda (RGP), dagliga, veckovisa och månatliga. Din läkare kommer att rekommendera den bästa typen baserat på ditt synfel och dina ögons behov.
 • Inpassning
  Efter synundersökningen kommer optikern att mäta dina ögon för att bestämma den bästa passformen för linserna. Detta inkluderar mätning av ögats kurvatur och diameter.
 • Ögonhälsa
  Regelbundna uppföljningar med din ögonläkare är viktiga när du använder kontaktlinser. Dessa besök säkerställer att linserna inte orsakar några komplikationer, såsom infektioner eller skador på hornhinnan.
 • Skötsel och underhåll
  Korrekt rengöring och förvaring av linser är avgörande för att förhindra ögoninfektioner. Din optiker kommer att ge råd om hur du bäst tar hand om dina linser.
 • Kirurgiska alternativ
  Om du inte vill hantera daglig skötsel av linser, kan du överväga kirurgiska alternativ som LASIK eller PRK. Dessa operationer ändrar ögats form för att korrigera synfel. Läs om olika ögonoperationer och behandlingar.