Guide: Sätta in linser

Hem / Sätt i kontaktlinser

Att sätta i eller ta ur kontaktlinser kan vara både svårt och besvärligt. Vet man inte hur man ska göra kan det även ta en massa tid, skapa en del irritation i ögonen och leda till att du hellre undviker linser helt. Här kan du läsa om hur man sätter i linser första gången, saker att tänka på och tips för att göra det hela enklare. Missa inte heller skötselråden för att se till att dina kontaktlinser håller en längre tid utan skada eller deformering.

Tvätta händerna

Hygienen är avgörande för att kunna använda linser utan komplikationer. När du hanterar dina linser ska du alltid göra det med rena och nytvättade händer. Använd helst en oljefri flytande tvål och se till att torka dig med en ren handduk som inte luddar av sig. Att använda smutsiga fingrar när du sätter i eller tar ut en lins ökar risken för både infektioner och rispade hornhinnor.

Sätta i dina linser

Innan du ska sätta i dina linser, se till att du har en spegel, rena händer och rena, fuktiga linser. Det kan vara svårt för en del att sätta i sina linser, så se till att du har tid för flera försök, och följ våra instruktioner:

  1. Placera linsen på pekfinger-toppen på din dominanta hand. Fingret ska vara torrt så att linsen lätt lossnar och sätter sig på ögat. Se även så att linsen är vänd rätt.
  2. Dra ner det undre ögonlocket med hjälp av långfingret på din andra hand. Eventuellt kan du hålla upp det övre också och du lätt blinkar.
  3. Titta uppåt och placera försiktigt linsen på nedre delen av ögonvitan.
  4. Titta nedåt så att linsen hamnar rätt.
  5. Släpp ögonlocket. Blinka försiktigt eller blunda en stund om det behövs.

Ta ut dina linser

Likt som när du sätter i linser är det väldigt viktigt att du har rena händer när du ska ta ut linser. Var försiktig om du ska ta ut linser med långa naglar, då det finns en risk att skada ögat ordentligt om du råkar riva dig på hornhinnan.

Det kan även vara svårt att ta ut sina linser om ögat börjar bli torrt, så se till att återfukta det innan du fortsätter. Därefter är det bara att göra följande:

  1. Titta uppåt och håll ned det undre ögonlocket med hjälp av långfingret. Dra ner linsen till den nedre delen av ögat med pekfingret, så att hela linsen är på ögonvitan. Där är du som minst känslig.
  2. Ta ut linsen genom att försiktigt nypa tag i den.
  3. Rengör dem noga och lägg dem i ett rent etui med ny linsvätska. Använd aldrig vatten!

Tips om sätta in & ta ut linser

Att vara ny med linser kan vara krångligt, och att sätta i och ta ut linser kan ta mycket tid, framförallt om du känner dig besvärad med att ha fingrarna i ögonen. Se därför till att ge dig själv tid för processen när det hela fortfarande är nytt. Tänk även på att när processen tar tid blir linsen enkelt torr, varav du bör pausa, återfukta linsen med linsvätska, och sedan försöka på nytt.

Ta hjälp av spegel – att se dig själv när du sätter i och tar ut linser gör processen märkbart enklare än om du tittar på själva linsen under processen. Det enklaste sättet att få i en lins är inte heller genom att sätta den direkt mot iris, utan testa istället att kolla upp och lägga linsen mot ögonvitan som inte alls är lika känslig. Sedan får du den enkelt på plats genom att kolla runt med ögonen tills formen lägger sig på plats över hornhinnan, eller helt enkelt genom att dra linsen på plats. Torra ögon gör att linser sätter sig lite extra hårt, så har du problem med att få ut dem är det bara att återfukta ögonen med ögondroppar, så blir det enklare.

Skötselråd för kontaktlinser

För dig som inte använder endagslinser är det väldigt viktigt att du hanterar linserna korrekt mellan användningarna. Inkorrekt skötsel kan leda till att linserna tappar formen, torkar ut, skadas eller smutsas ner, vilket kan leda till obehag, skav eller till och med en infektion.

Rengöring och förvaring med linsvätska

Linsvätska är en lösning som både håller dina linser rena, men också ser till att de håller sig kemiskt redo för bruk, då andra rengöringsvätskor kan vara skadliga eller besvärande för ögonen. Du kan köpa linsvätska i ditt närmsta apotek eller på Apotea.se, och ibland även i vissa livsmedelsbutiker. Det är däremot viktigt att tänka på att inte alla linser fungerar med alla linsvätskor, samt att det finns speciell linsvätska för dig som har känsliga eller tillfälligt torra ögon. Upplever du besvär när du använder kontaktlinser bör du kontakta din optiker och se om det kan bero på din linsvätska.

Linser och smink

Smink runt eller nära ögonen kan i vissa fall upplevas som problematiskt för vissa, och även om du testar att utföra processen i annan ordning kan det kännas besvärligt.

Det bästa knepet är att börja med att sätta in linserna, när du väl applicerat foundation, mascara eller liknande är det stor risk att sminket kladdar av sig på fingrarna som du sedan kan få på linsen eller i ögat. När linsen väl är i gäller det att vara försiktig med mascara, ögonskugga eller eyeliner. Är du för hårdhänt finns risken att du flyttar runt linsen under ögonlocket, vilket kan kännas väldigt obehagligt eller till och med göra ont. Se sedan till att ta ut linserna innan du tvättar bort sminket för att undvika att smink eller sminkborttagning rinner in i ögonen och skadar linserna.

Vanliga frågor om användning av kontaktlinser

Nedan besvarar vi vanliga frågor och svar om kontaktlinser.

Det finns personer som kan ha linser längre perioder utan besvär, men det rekommenderas att inte ha linser i för länge, med risk för infektion, skav på ögat och torra ögon. Hur länge du kan använda dina linser beror till stor del på linstyp.

Nej, det kan hända att linsen lägger sig under ögonlocket, mest vanligt när ögat blir torrt och ögonlocket drar med sig linsen bakåt. Du kan fukta upp ögat för att få ut den igen, eller besöka läkare för hjälp.

Det är ingen större fara att duscha eller bada med linser, men risken finns att linserna ändrar passform i kontakt med vatten, eller att det uppstår en ögoninfektion.