Linsimplantat (ICL)

Hem / ICL

En vanlig ögonoperation som kan fixa nästan alla synfel är att operera in linsimplantat, ingreppet gör att du kan slippa glasögon och linser helt. Behandlingen passar de som är mellan 20 och 45 år, då det inte går att åtgärda gråstarr med ingreppet, för de över 45 år passar en RLE operation bättre.

Synfel som kan åtgärds

Bäst resultat får du om sitt synfel är myopi (närsynthet), hyperopi (översynthet) eller astigmatism (brytningsfel). Om du upplever att din syn har förändrats på grund av åldern finns det linsimplantat som gör att du slipper använda dig av läsglasögon.

Så går operationen till

En tunn kontaktlins opereras in i ögat mellan iris och din egna lins i ögat. Ett linsimplantat går att jämföra med vanliga kontaktlinser som du sätter i varje dag, men de sitter i ögat permanent. Själva operationen är omvändbar och det inopererade linsimplantatet går att plocka ut igen. ICL ögonoperationen är helt smärtfri och går väldigt snabbt, normalt tar det mellan 5–15 minuter.

Pris för ICL

Ett linsimplantat kostar från 27 000 kr per öga. Kontroller inför en eventuell operation kostar runt 500 kronor och det dras normalt av om du bestämmer dig för att genomgå ingreppet.

Kliniker som utför linimplantat

Det är viktigt att välja klink med stor erfarenhet och bra rutiner kring operationen. Idag finns det många bra kliniker som utför ICL-operationer med goda resultat. Vi listar tre av de bästa för linsimplantat.

Aleris

Det finns stor kunskap och erfarenhet av att utföra ICL-operationer hos Aleris mottagningar. De använder sig av modern, avancerad teknik med hög precision och rutinerade ögonläkare utför ingreppet. Du behöver ingen remiss för att få linsimplantat hos Aleris, i vissa fall kan ditt försäkringbolag bekosta delar av behandlingen.

Boka tid

Lamera Medical clinic

Hos Lamera jobbar ögonspecialister som optiker, ögonläkare och sjuksköterskor. De erbjuder en rad olika ögonbehandlingar, som att korrigera synfel genom linsimplantat. Alla på kliniken arbetar med modern utrustning och teknik. Du kan välja Lamera som klinik både privat och genom det fria vårdvalet.

Tel: 08-55 10 74 00

Boka tid

Optalmica

Optalmica finns på flera platser i Sverige och arbetar med specialister inom ögon och operationer. De har även optiker anställda som kan ge dig råd om vilken typ av operation som passar ditt synfel. Har varit aktiva sedan 2017 med hög patiensnöjdhet och många lyckade operationer.

Tel: 08- 557 776 80

Boka tid

Komplikationer och risker

En ICL-operation är ett effektivt och säkert sätt att korrigera synfel. Med alla operationer finns det risker man bör vara medveten om innan man bestämmer sig för att genomföra det. Normalt ser du bra redan inom några dagar. Vi tar upp några av de vanligaste riskerna med linsimplantat som du bör ta hänsyn till.

  • Risk för infektion i ögonen, behandlas normalt med antibiotika.
  • Kan uppstå en ökning av trycket i ögat och det kan leda till glaukom.
  • I vissa fall kan ICL öka risken för att utveckla gråstarr.
  • Det händer att linsen hamnar fel, då behövs ytterligare operation.
  • Kan leda till rivsår i näthinnan vilket orsakar obehag.
  • Vissa kan uppleva att starkt ljus är obekvämt de första dagarna.