Glasögon & Solglasögon

Hem / Glasögon & Solglasögon

Söker du efter nya glasögon eller solglasögon? Då har du hamnat helt rätt! I vår guide kan du läsa mer om hur du går tillväga när du ska hitta lämpliga glasögonmodeller på nätet. Oavsett om du är i behov av nya läsglasögon eller vill hitta ett par sportiga glasögon till din träning får du de tips du behöver här. Läs även mer om lämpliga tillbehör till dina glasögon – så som glasögonfodral eller olika rengöringsprodukter.

Glasögon på nätet

Att köpa glasögon på nätet är både enkelt och smidigt. Men när du ska beställa glasögon online är det av extra vikt att du försäkrar dig om att e-handlaren är seriös. Var noga med att läsa på kring ångerrätt, betalningsvillkor, garanti och andra viktiga detaljer innan du klickar hem en produkt. Hos många återförsäljare kan du prova glasögonen virtuellt, och ofta finns det möjlighet att beställa hem några par som du kan prova i lugn och ro. Hos Hallå Konsument kan du läsa om dina rättigheter när du ska beställa glasögon på nätet.

Blåljus glasögon

Blåljus-glasögon skyddar dina ögon mot skadligt blått ljus som finns i digitala skärmar. En hög exponering av blått ljus kan ge symptom som huvudvärk, störda sömnrutiner och sämre fokus. Spenderar du mycket tid framför dator och mobil är detta modellval att rekommendera. Det inbyggda blåljusfiltret i blåljus-glasögonen hjälper till att reducera blått ljus från skärmar och motverkar trötta ögon.

Läsglasögon

Har det blivit svårare att läsa tidningar, böcker eller text på din mobilskärm? Då kan det vara dags för ett par läsglasögon som hjälper dig att se bättre på nära håll. På nätet finner du läsglasögon från varumärket Montini, prisvärda glasögon i styrkorna +1 till +2,5. Botanisera bland klassiska modeller med svarta bågar eller snygga pilotmodeller med silverfärgade bågar.

UV skydd glasögon

Skydda dina ögon från solens starka strålar med ett par glasögon med UV skydd. Spenderar du mycket tid utomhus kan solens UV-strålar på sikt ge skador på ögats näthinna. Det är då som dessa glasögon kommer väl till hands. Kom ihåg att alltid välja ett par glasögon med UV skydd som är CE-märkta. Märkningen säkerstället exempelvis att materialet i glasögonen har testats och uppfyller de skyddskrav som finns.

Solglasögon på nätet

Letar du efter nya solglasögon på nätet, så finns det en mängd olika modeller och utföranden att välja på. Välj mellan exempelvis pilot, retro, round, sport eller cateye. Många solglasögon är dessutom tillverkade med UV400-skydd som effektivt skyddar dina ögon mot solens strålar.

Solglasögon med styrka

Har du ett synfel kan du med fördel beställa solglasögon med styrka. Solglasögonen beställs med slipade glas som är anpassade efter din styrka. De kan antingen sättas i en vanlig båge eller i ett par solglasögonbågar. Solglasögon med styrka går att beställas med progressiva eller enkelslipade glas beroende på ditt synfel. Tänk på att beställa ett par solglasögon i bra kvalitet som är försedda med bra UV-skydd.

Solglasögon med tryck

Vill du hitta ett par snygga glasögon som samtidigt profilerar ditt företag utåt? Då borde du satsa på ett par solglasögon med tryck! Hos M.E Produkter finner du ett brett sortiment av olika modeller. Oavsett om du är ute efter ett par wayfarer, pilotbågar eller en annan modell kan du garanterat hitta något du gillar i deras sortiment. Dessutom kan du helt fritt välja design på ditt tryck. Att sätta din egen prägel på solglasögonen är ett effektivt sätt att synas på – för en billig peng!

Sport solglasögon

Tycker du om sportiga utomhusaktiviteter så som cykling, löpning eller klättring? Då borde du införskaffa ett par sport-solglasögon! För att du ska få ut det mesta av ditt träningspass under soliga dagar krävs det ett par glasögon som står emot både väder och vind. Sport-solglasögon är tåliga, komfortabla och utrustade med både bra ljusegenskaper och UV-skydd. Allt för att du ska kunna prestera bra i alla lägen!

Glasögon tillbehör

Med olika glasögon-tillbehör tar du hand om dina nya glasögon på bästa sätt. Nedan går vi igenom ett antal tillbehör som du både kan köpa online och i butik.

Glasögonfodral

Glasögonfodral skyddar dina glasögon när du inte använder dem. Genom att använda ett fodral minimerar du dessutom risken för fula repor i glasen. Fodralen går att köpa i en mängd olika utseenden och material, helt efter tycke och smak. Hårda glasögonfodral skyddar oftast bäst, men tar mer plats i väskan än mjuka glasögonfodral. På nätet kan du hitta glasögonfodral från olika varumärken. Här kan du hitta prisvärda fodral i olika fina färger och mönster. Välj mellan leopardfärgat, ormskinnsmönstrat, svart glasögonfodral eller något helt fjerde.

Glasögonkedja

En glasögonkedja är både en praktisk och snygg detalj. Glasögonkedjan håller dina glasögon på på plats och är även en snygg detalj till din outfit. Kedjorna finns i olika material som exempelvis plast, metall eller ädla metaller som silver eller guld. Givetvis kan du byta mellan olika kedjor beroende på outfit eller styling.

Produkter för rengöring glasögon

Då och då bör du rengöra dina glas och för att jobbet ska bli ordentligt gjort behövs en bra rengöring för glasögon i form av putsdukar eller rengöringsspray. Nedan går vi igenom båda alternativen. Rengör dina glasögon kontinuerligt och håll dem i toppskick!

Putsdukar till glasögon

När du köper nya glasögon medföljer ofta en putsduk. Putsdukar till glasögon används för att skonsamt ta bort smuts från glaset och minmerar samtidigt risken för repor eller skador. Det är bra att byta ut putsduken regelbundet så att inte gammal smuts eller fett gnids av på dina glasögon. Du kan med fördel tvätta putsduken i 40 grader vid behov.

Glasögon rengöringsspray

Ett annat effektivt sätt att rengöra dina glasögon är att använda en rengöringsspray. Det går att tvätta dina glasögon med vanligt diskmedel, men en rengöringsspray anpassad efter dina glasögon är det allra bästa alternativet. Vatten har en förmåga att torka ut ytan på glasen, vilket tyvärr leder till att hållbarheten minskar. En rengöringsspray till glasögon kan du enkelt få tag på hos optiker eller en glasögonåterförsäljare.

Storlek på glasögon

Att välja rätt storlek på glasögon är avgörande för komfort och funktionalitet. Här är en detaljerad guide om hur du tar reda på din storlek på glasögon och vad du bör tänka på.

Förstå glasögonens mått

När du tittar på insidan av dina glasögonskalmar kan du ofta se tre siffror. Dessa representerar:

 • Bågbredd
  Detta är bredden på bågen i millimeter, mätt från sidan av bågen till den andra sidan.
 • Näsbryggans bredd
  Detta är avståndet mellan de två linserna vid näsan, mätt i millimeter. En smal näsbrygga betyder att linserna sitter närmare varandra, medan en bred näsbrygga innebär att de sitter längre ifrån varandra.
 • Skalmens längd
  Detta är längden på skalmarna, mätt från bågen till skalmens ände, inklusive böjen som går bakom örat.

Ta reda på din glasögonstorlek

 • Bågbredd
  Detta är bredden på bågen i millimeter, mätt från sidan av bågen till den andra sidan.
 • Näsbryggans bredd
  Detta är avståndet mellan de två linserna vid näsan, mätt i millimeter. En smal näsbrygga betyder att linserna sitter närmare varandra, medan en bred näsbrygga innebär att de sitter längre ifrån varandra.
 • Skalmens längd
  Detta är längden på skalmarna, mätt från bågen till skalmens ände, inklusive böjen som går bakom örat.

Tänk på detta

 • Passform över näsan
  Näsbryggan på glasögonen bör sitta bekvämt mot din näsa utan att klämma eller lämna ett utrymme. Vissa bågar har justerbara näskuddar, medan andra är formade för att passa olika näsformer.
 • Bredd på ansiktet
  Glasögonens bågar bör inte sticka ut för mycket på sidorna. De bör följa ditt ansiktes bredd utan att kännas för trånga eller för lösa.
 • Ögonposition
  Dina ögon bör sitta centralt i varje lins, inte för nära bågens kant eller näsbryggan.
 • Skalmens position
  Skalmarna bör vila bekvämt bakom dina öron utan att klämma. De bör inte trycka mot ditt huvud eller kännas för lösa.