Progressiva linser – Flera styrkor i en och samma lins

Vad är progressiva linser? Det är faktiskt vanligt att lida av flera synfel på en och samma gång. Detta må låta komplicerat men kan idag korrigeras enkelt med linser som gör att du kan se på både nära och långt håll. Progressiva linser är en modern variant på multifokala linser och finns idag för glasögon och kontaktlinser, men även intraokulära linser (som man opererar in i ögat).

Har du tidigare inte kunnat byta bort dina progressiva glasögon då du har mer komplexa synfel? Idag kan även du avnjuta friheten av kontaktlinser.

Ålderssynthet/presbyopi

En vanlig anledning till varför en kan behöva progressiva linser är presbyopi. Detta uppstår för de flesta efter 40-årsåldern. Det är en betingad översynthet som sker gradvis och är helt naturlig. Du kan bland annat uppleva att du har svårt att snabbt växla fokus mellan saker som är nära och långt bort. Plötsligt börjar du också få svårare att läsa tidningen, så att du behöver läsglasögon. Men du kan likväl använda linser, om det passar din livsstil bättre. Då är progressiva linser något för dig!

Progressiva linser finns i 3 varianter:

  • Månadslinser
  • Endagslinser
  • Dygnet-runt-linser

 

Så fungerar linserna

Alla har olika olika ögon och olika synfel, så linser kan därför se olika ut. Dina progressiva linser kommer att formas just för dig.

Glasögon med progressiva glas har en särskild del för närsynthet, längst ned på linsen. Där ökar styrkan så att du får bättre korrigering när du sänker blicken för att fokusera.

Kontaktlinser måste följa ögats rörelser, och kräver en annan lösning än glasögon. I dessa linstyper är de olika styrkorna vanligtvis indelad i cirklar på linsytan, med varannan cirkel för avstånds- och varannan för närseende. Detta beror på att pupillen ändrar storlek beroende på avståndet till det du fokuserar på. Om du fokuserar på något på långt håll är pupillen större och du använder hela linsen yta. När du läser på nära håll använder du den den centrala delen, precis som vid dovare belysningen då pupillen drar ihop sig.