Svar: Prova att rengöra linsen, låt ögonen vila och kontakta optiker.

Linser ska aldrig kännas obekväma. Att de sitter bra är a och o, då obekväma linser kan tyda på att något är fel. Strunta aldrig i varningssignaler när det kommer till dina ögon, då detta kan leda till skador. I värsta fall resulterar det i att du inte kan använda linser mer eller till och med nedsatt syn eller blindhet.

Vanliga symptom:

  • Det kan kännas som att linsen skaver
  • Det kliar i ögonen
  • Det känns som om ögonen är torra eller klibbiga
  • Det känns som det finns grus eller damm i ögonen
  • Synen försämras
  • Ögonen rinner
  • Ögonvitorna blir röda

Anledningar till obekväma linser

Det finns flera anledningar till att linser kan kännas osköna. Om du i vanliga fall upplever dina linser som behagliga kan förändringen bero på t.ex. en förkylning, någon beläggning/smuts eller att den hamnat fel på hornhinnan. Om du använder fel slags linsvätska kommer dina ögon reagera direkt, även vid allergi eller fel sorts lins.

Har du nya linser kan du uppleva att de skaver på grund av att du fått linser som inte riktigt passar ditt öga. Det finns även de som är allergiska mot silikonet i silikonhydrogel-linser. Kontakta din optiker, så hjälper hen dig att se vad som kan orsaka dina problem.

Rengör linserna

Ta ut linsen och rengöra den med linsvätska för rengöring. Om du har endagslinser, ta ut dem och vänta ett tag innan du sätter i nya. Låt alltid ögat vila om du upplever att det är irriterat även utan linsen i. Känns det bättre kan du prova att sätta i dem igen men var uppmärksam så irritationen inte fortsätter.

När problemen fortsätter

Om rengöringen av linsen inte hjälper och ögonen fortfarande är irriterade kontakta din optiker. Fortsätt aldrig att använda linsen vid besvär. Har du fått in bakterier i ögat kan det leda till besvär som försvåras snabbt. Gå på regelbundna kontroller och ta dina ögons hälsa på allvar.