Svar: Alla har ett öga som är snabbare, vilket därför står för den dominerande bilden, medan andra ögat endast står för djupseendet.

Precis som att vi alla är höger- eller vänsterhänta har vi ett öga som vi använder mer – ett dominant öga. Detta trots att båda fungerar normalt. Det är inte många som är medvetna om detta fenomen, majoriteten av oss tror att ögonen jobbar 50/50. Du kan testa dina egna ögon, för att se vilket som är ditt dominanta öga.

Två av tre personer är högerögda, alltså använder höger öga dominerande.

 Läs mer om ditt Dominanta öga här

Gå på regelbundna synundersökningar ögonhälsa risker ögonsjukdomar linser glasögon skaffa linser med linsjakt billiga linser på nätet dominant öga

Monovision

Ett tillfälle då optikern utnyttjar detta fenomen är vid tekniken Monovision. Det är en lösning för synkorrigering där man har olika linser på vardera öga. Korrigeringen är specifikt inriktad på Presbyopi – ålderssynthet. Då ser man nämligen dåligt på både nära och långt håll. Man har då en lins på det icke-dominanta ögat för att korrigera närseendet, samt en lins på det dominanta ögat för att korrigera avståndseendet. Läs mer om Monovision här.