Risker med linser

Idag är linser säkra att använda, förutsatt att du vet vad du kan göra och vad du bör undvika. När du använder dina linser rätt behöver du inte oroa dig över infektioner eller problem. Lär dig vad som är farligt och ofarligt.

Kan jag bada i pool med linser?

Du bör undvika att bada med linser överhuvudtaget, då du lätt får in bakterier i ögonen. När du bär linser fastnar bakterierna, och kan leda till infektioner. Många badar trots detta med sina linser på, framförallt eftersom att de inte känner till riskerna. Om du ska bada eller simma bör du använda simglasögon.

Kan jag bada i badkar eller duscha med linser?

Det finns risker med att bada eller duscha med linser. I vårt kranvatten finns parasiter, som vi absolut inte vill få i ögonen. Om man inte bär linser rensas de ut med tårvätska, men linserna tenderar att kapsla in bakterierna. Använder du vecko- eller månadslinser bör du vara medveten om detta, och ta ut linserna för din hälsas skull.

Kan jag basta med linser?

Det går jättebra att basta med linser. Men om du upplever att dina ögon blir irriterade bör du ta ur linserna och rengöra dem.

Kan jag sola solarium med linser?

Nej. Värmen kan både torka ut linserna, så pass att de till och med kan ändra form. Värmen kan även öka risken för bakterier och infektioner. UV-strålningen kan också skada linserna.

Kan jag sporta med linser?

Absolut! Detta är en av de bästa anledningarna till att byta till linser. De skapar en enorm rörelsefrihet och du behöver aldrig störa dig på glasögon som är i vägen.

Kan jag sova med linser?

Sov aldrig med linser som inte är tillverkade för det. Speciella dygnetruntlinser är gjorda av ett annat material än vanliga linser. Vanliga linser stryper dina ögon medan du sover. Detta kan leda till ökat tryck, utvidgade blodkärl och skavsår på ögat. Det är A och O när du börjar använda vanliga linser – sov aldrig med dem.

Kan jag ha smink när jag använder linser?

Ja. Men det viktiga är att inte få smink på linsen. Tänk på att sätta i linserna innan du applicerar sminket, och ta ut dem innan du använder sminkrengöring.

Kan jag resa med linser?

Det går alldeles utmärkt. Du bör vara medveten om att vissa resmål innebär en ökad risk för infektioner. Var extra noggrann med rengöringen, och att hålla handfatet där du hanterar linserna fräscht. Ett tips är att använda endagslinser på resor. Och ta med extra linser. Det finns alltid en risk att du tappar en lins eller att de går sönder. Ett par extra glasögon är även att föredra.

kan jag ha linser när jag är sjuk?

Nej. Använd inte dina linser när du har en infektion i kroppen. Risken är stor att du får in bakterien i ögat, så att du dessutom drar på dig en ögoninflammation som grädde på moset. Använder du vecko- eller månadslinser kan du även förstöra linserna för framtida bruk. Så att när du väl blir frisk använder du infekterade linser.

Kan jag använda en lins som legat på golvet?

Har du tappat linsen i en smutsig miljö eller utomhus bör du kasta linsen. Om du är medveten om att ytan var ren kan du ta upp linsen och rengöra den noggrann med linsvätska. Men var uppmärksam på om den skaver eller irriterar. Kasta den direkt om något känns konstigt.

Kan jag använda en trasig lins?

NejNär din lins går sönder medan du hanterar dem bör du slänga dem. Det beror ofta på att de blivit slitna eller torkat något. De slits hårdare om de får mycket beläggningar och smuts. Annars kan linsen skava och skapa ärrbildningar på dina ögon. Var försiktig!

Kan jag rengöra linserna med vatten?

Rengör aldrig linser med vatten! Vatten innehåller bakterier som kan ge otäcka infektioner. När du rengör dina linser måste du använda rätt vätska – linsvätska. Detta gäller även när du rengör behållaren – linsetuit. Vatten och linser är inte bra vänner. Skulle du ha slut på linsvätska finns det att köpa på apotek eller matbutiker.

Kan jag rengöra linserna med saliv?

Nej. Rengör aldrig linserna med saliv.

Kan jag ha långa naglar när jag använder linser?

Gillar du att förlänga dina naglar? Linser går lätt sönder om du kommer åt dem med nageln. Det är inte en jättebra idé att ha långa naglar. Men om du vet med dig att du klarar av att hantera linserna utan att ha sönder dem är det fritt fram. Det absolut viktigaste är att hålla naglarna och händerna rena.

Kan jag använda linser när jag är gravid?

Ja. Du kan använda linser under graviditeten om du upplever det som bekvämt. Det är inte ovanligt att uppleva torra ögon under dessa 9 månader, vilket kan orsaka problem med linserna. I dessa fall kan man lösa det genom att ha endagslinser under kortare perioder på dagarna än vanligt. Dessutom kan man använda ögondroppar för komforten.

Kan barn använda linser?

Barn kan använda linserna om de är mogna nog att förstå hur man hanterar och rengör dem. Med förälders hjälp kan linserna skötas ansvarigt. Gå till din optiker om du känner att ditt barn skulle klara av att använda linser. Där får hen all hjälp ni kan tänkas behöva.

Kan jag använda någon annans linser?

NejDet är otroligt viktigt att inte låna linser av varandra. Det spelar ingen roll om de är utan styrka, såsom färgade linser. Det spelar heller ingen roll vem det är, vare sig det är ditt syskon eller en vän. Anledningen till att ni aldrig byter linser med varandra är bakterier.

Saker du bör undvika som linsbärare Råd om linser sfärisk lins Linsjakt