Grön starr / Glaukom

Har du hört talas om grön starr? Grön starr är nämligen det vi vanligtvis kallas glaukom för. Glaukom är en ögonsjukdom som försämrar synfältet genom att den drabbar synnerven. Tidigare kunskap kring ögonsjukdomen har legat i att den ofta drabbar individer med högt tryck i ögonen. Idag vet man dock att sjukdomen även kan uppträda hos människor med normalt och lågt ögontryck.

Sjukdomen drabbar ofta äldre personer och den utvecklas under väldgigt lång tid. Många som fått grön starr tros ha fått det redan vid 50 års åldern, men att den inte tydligt framträder förrän man är i 80 års åldern.

ålderssynthet-presbyopi-jämför-priset-på-linser-för-billigaste-köpet-på-nätet-progressiva-linser-monovision-läsglasögon-linsjakt

Hur går det till?

Likt många andra sjukdomar visar sig glaukom i olika former. Den vanligaste av dessa är öppenvinkelgalukom. Det kammarvatten som ögat producerar för att ögat ska gälla sin form filtreras inte så som det ska. Det här leder till ett ökat tryck i ögat. Som skrivet ovan så framträder den här sjukdomen ofta på äldre personer.