Svar: Sugpropp är ett hjälpmedel för att ta ut linser

Sugproppar och specialgjorda griptänger finns tillgängliga för dem som behöver hjälp med hanteringen av sina linser. Under din inskolning som linsbärare hjälper optikern dig att lära dig sätta i och ta ut linserna. Det är en enkel process i de allra flesta fallen. Men som med allt annat finns det fall där man upplever det svårare än vanligt. Andra kanske tycker det är obehagligt att ta med fingret i ögat, eller har långa naglar så de rent utav inte kan göra det.

För de som behöver hitta en lösning finns det instrument som förenklar hanteringen av linser. Dessa är ofta utformade som små sugproppar eller mjuka griptänger. Vänd dig till din optiker om du vill vet mer om dessa, kanske är de en lösning för dig.

Sugpropp kan vara ett alternativ, men kom ihåg att du alltid har rätt att återvända till din optiker för mer genomgående instruktioner. Det finns även vägledning på nätet kring hur du sätter i och tar ut linser. Kanske har det gått lång tid sen du senast använde linser, så att du känner dig lite osäker. Boka då in en synundersökning för att se om din syn förändrats, och passa på att ta upp att du vill repetera hanteringen. Så att du kan få in rutinen på nytt. Då blir helhetsupplevelsen av linser positiv och smidig.

Håll isär ögonlocken. Sätt sugproppen mot linsen som då fastnar. Droppa lite sterila ögondroppar i ögat om linsen är svår att ta ut.