Svar: Komfort och livslängd

Både mjuka och stabila kontaktlinser är gjorda av plast. Skillnaden ligger i vilken typ av plast, vilket avgör linsens egenskaper och form. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna, så i slutändan handlar det främst om vilka behov bäraren har. Nedan hittar du en mer ingående text om de två sorterna.

köp-färgade-linser-glad-färgade-linser-billigt-på-nätet-älska-din-ögonfärg-linsjakt-.

Mjuka linser

Idag är de absolut vanligaste linserna mjuka, då de är massproducerade, billiga och lättskötta. De är den lättillgängliga varianten av linser, som är så pass billiga att det inte är hela världen om en lins skulle gå sönder. De är främst framställda för dem med mindre grova synfel och de som inte använder linser regelbundet. De är i allmänhet bekvämare att bära än stabila linser, tack vare hur mycket syre de släpper igenom och de mjuka kanterna. Till skillnad från hårda linser är dessa bekväma direkt och behöver ingen inkörningstid. Däremot har de en begränsad livslängd, som varierar mellan en dag till ett år beroende på typ. Det positiva med det är att man kan använda linser som passar just ens egna rutiner och behov. De slits och slängs. Den positiva effekten av detta är att risken för infektion blir mindre. Det vill säga, så länge linsbäraren följer instruktionerna från optiker och inte slarvar.

Fördelar:

 • Hög komfort
 • Billigare än stabila linser
 • Lättskötta, rengörs smidigt

Nackdelar:

 • Går sönder lättare
 • Hjälper inte alla åkommor

ögon med färgade linser, hitta billiga färgade linser online beställ hem linser på nätet via linsjakt

Stabila linser / RGP-linser

Stabila linser är en typ av lins som skräddarsys för varje individ. De må vara något obekvämare än mjuka linser, men är en fantastisk lösning för de som behöver alternativet. De hjälper personer med behov av högre korrigering eller med åkommor såsom ojämn hornhinna. Linserna kommer bli bekvämare med tiden, efter att ögat har vant sig vid dem. Man brukar säga att de behöver några veckors inkörningstid. Det är dessutom avgörande att man använder dem varje dag för att uppnå den högsta nivån av komfort. Så om du av någon anledning inte använder linserna under en period behöver du en ny invänjningsperiod innan linserna blir bekväma igen.

Hållbarhet

Hårda linser är generellt dyrare än mjuka linser, men till skillnad från mjuka linser har de stabila ingen i förväg begränsad livslängd. Hur länge du kan spara och återanvända linserna beror helt på dig själv – hur du sköter rengöringen och förvaringen. Eftersom att de inte byts ut lika ofta ökar risken för infektion, så bäraren måste rengöra och desinficera linserna på rutin. Detta gör att hårda linser blir ett billigare var i längden, men om du missköter dem eller tappar bort dem är det en dyr förlust.

Materialet RGP

Ursprungligen gjordes hårda kontaktlinser av glas, sedan PMMA (akrylplast) som inte lät ögat andas ordentligt. Idag framställs hårda linser av RGP, ett material som innehåller silikon som har mycket hög syregenomsläpplighet. Materialet absorberar inte vatten från ögat för att hålla sig fuktigt, så att ögonen känns återfuktade hela dagen.

Desto hårdare plast, desto bättre håller de formen. Detta påverkar även synen, som blir klarare om linsen är stabil. De blir även lättare att rengöra, då de är mindre benägna att gå sönder av misstag än mjuka kontakter. Istället brukar RGP-linser hålla månad ut och månad in, så att de flesta kan byta dem årsvis.

Vem behöver Stabila linser?

Stabila RGP-linser passar framförallt de med grövre synfel, som behöver linser varje dag och inte får tillräcklig skärpa med mjuka linser. De är ett utmärkt val för de med astigmatism, de som upplever ålderssynthet och de med ojämn hornhinna.

Fördelar:

 • Håller längre än mjuka linser
 • Lättare att rengöra
 • Hjälper linsbärare med speciella behov
 • Materialets hårdhet ger skarpare syn

Nackdelar:

 • Obekvämare än mjuka linser
 • Måste användas varje dag
 • Dyrare vid inköp

monovision linser för åldersynthet presbyopi brytningsfel billiga linser på nätet köp hem linser online