Kan man bränna ögonen?

Vad vet du om uv-strålning, och hur det påverkar ögonen? Det finns en hel del att lära sig om hur vi kan skydda ögonen i vardagen.

Solen är fantastisk. Men också väldigt stark, vilket kan skada både din hud och dina ögon. Trots att UV-strålningen endast utgör 5% av solens strålar är de så pass starka att de kan skada oss.

Många vet att de bör bära solskyddsfaktor på huden. Men ögonen glömmer vi ofta bort. Tyvärr påverkas även ögonen av solens strålar. Det är därför otroligt viktigt att använda solglasögon med UV-skydd, dvs. CE-märkta solglasögon. Keps eller solhatt är även att rekommendera. När vi tänker på när man ska undvika solen som mest är det runt 12-tiden, när solen står som högst. När det kommer till ögonen stämmer inte detta. Ögonen exponeras för mer solljus under tidig förmiddag och sen eftermiddag, när solen står lågt. Något att tänka på!

Sol och risker med exponering UVA UVB UVC skador på ögonen av UV-strålning skydda dina ögon med solglasögon Linsjakt

Vad är UV-strålning?

UV-strålning är ultravioletta strålar, som kan delas in i olika nivåer beroende på våglängd. Dessa 3 varianter är UVA, UVB och UVC.

  • UVC – De farligaste strålarna är UVC, då de har som kortast våglängd. Som tur är når denna aldrig jordens yta, då den absorberas av Ozonlagret.
  • UVB – UVB har också kort våglängd och är därför energirik och väldigt starka. De är de strålar som orsakar att vi bränner oss. Den kan ge upphov till cancer och hudens åldrande.
  • UVA – Den minst energirika strålningen. Den kan dock också ge upphov till cancer och hudsjukdomar. Det är UVA som gör dig brun i solen.

Solen uv-strålning Linsjakt

Bär UV-skyddade linser

Solhatt solglasögon skydda ögonen UV-strålar Linsjakt

Även om solglasögon är ett måste, så är det sällan helt skyddande. Solen slinker gärna in runt kanterna. Dessutom kanske man inte alltid har solglasögon nära till hands. Vi rekommenderar därför linser med ett UV-blockerande filter inbäddat i linsen. Detta hjälper dig att skydda dina ögon i vardagen. Idag innehåller de flesta linserna UV-skydd. Men inte alla, så håll utkik efter rätt linser.

Symptom för solskador

När du utsätter dig för mycket sol, kan du få akuta ögonproblem. Framförallt om du befinner dig i reflekterande miljöer, såsom vid havet eller snö. Intensiv exponering av UV-strålning under en kortare period kan orsaka hornhinneinflammation, i form av snöblindhet.  Det bildas då många små sår på hornhinnan, som skaver.  Det är ofarligt och läker av sig själv, men undviks lätt med rätt skydd. Om du trots detta dragit på dig en ögonskada, finns det receptfri ögonsalva på apoteket. Den lindrar besvären under tiden.