Vad är astigmatism?

Astigmatism är en typ av brytningsfel, precis som närsynthet och översynthet. Detta är alltså inte en farlig åkomma utan är rent utav ett vanligt synfel.

Brytningsfel innebär att ögat av olika anledningen bryter ljuset felaktigt, så att strålen inte möter näthinnan så att bilden blir skarp. Astigmatiker ser suddigt på både nära och långt håll. Det kan också vara vissa delar som ser suddiga ut, till exempel några av bokstäverna i en text, eller linjer på en särskild ledd.  De som är astigmatiska är ofta närsynta eller översynta också.

Vid Astigmatism är det hornhinnans eller linsens form som ligger bakom den oskarpa bilden. Då de inte har en jämn krökning, så att ljuset bryts olika i olika riktningar. Ljusstrålarna som ska träffa en viss punkt sprids istället ut. En del punkter blir skarpa, andra inte, så att ögat får svårt att fokusera.

 

 

astigmatism-vad-är-varför-linsjakt-toriska-linser-brytningsfel-synfel-linser-glasögon

Symptom

  • Försämrad synskärpa – du upplever objekt otydliga med suddiga kanter
  • Du kisar mycket för att kunna se tydligare
  • Dubbel oskärpa – du har svårt att fokusera på både nära och långt håll
  • Huvudvärk – pga. överansträngningen
  • Ögonproblem – Astigmatiker får ofta torra, röda ögon och blinkar överdrivet

Ärftligheten

Astigmatism kan drabba människor i alla åldrar. Det kan vara ärftligt och sker ofta redan i ögats utvecklingsfas. Därför är det bra om barn till astigmatiker får genomgå en synundersökning så tidigt som möjligt, så att synfelet inte förvärras. Det kan även uppkomma efter yttre skada, operation eller sjukdom.

Korrigering av Astigmatism

Astigmatism behandlas med toriska linser, glasögon med cylinderglas eller operation.

Toriska linser är speciellt utformade för denna typ av synfel. Den gör detta genom att ha en annorlunda form, vissa tunna och vissa tjocka zoner, och en ballast som tynger ner linsen åt rätt håll. Den specialanpassade formen gör att linsen ligger absolut still i ögat för bästa prestanda och komfort. Lite beroende på brytningsfelets grad kan man idag få linserna i form av endags-, månads– eller dygnet-runt-linser. Tillpassningen är speciellt viktig i detta fall, och du bör alltid gå via din optiker för att få rätt linser.