Linser som fungerar som solglasögon

Med en ny teknologi har tillverkaren Johnson & Johnson tillsammans med Transitions Optical tagit fram en lins som blir mörkare i solljus, så kallade sol-linser eller sportlinser. Det fungerar på samma sätt som de glasögon med så kallade fotokromatiska glas, som blir solglasögon i ljuset. Linserna anpassar sig efter ljusförutsättningarna, med flera olika lägen. Detta så att du alltid ser optimalt och skyddar dina ögon.

sol-linser-sollinser-sportlinser-acuvue-oasys-with-transition-solglasögon-linsjakt

Sol-linserna skyddar din ögon mot solljus, men bör inte ersätta solglasögon. För bästa skydd: kombinera!

 

Godkända i USA

ACUVUE OASYS - Packaging

Än så länge är dessa fotokromtiska linser/sol-linser endast godkända i USA. Den Amerikanska myndigheter godkände dem i början av 2018 och förväntas lansera den i landet första halvåret 2019. Sol-linserna går under namnet ACUVUE OASYS® with Transitions® Light Intelligent Technology™ och är 2-veckorslinser. De finns för enklare brytningsfel för översynthet och närsynthet, och fungerar idag endast för personer utan ögonskador. De är framtagna genom tester på över 1000 personer och har efter studier bevisats säkra att använda i mörker – de fungerar även vid nattkörning. När de lanseras i Sverige återstår att se.

Hur fungerar sol-linser?

Light Intelligent Technology låter avancerat, man kan lätt undra hur de faktiskt fungerar. När linsen belyses ändrar den färg. Hur? Jo, inuti linsen finns en slags fotokroma kristaller, som reagerar på mängden UV-strålar de utsätts för, och omvandlas. Denna process gör då linserna mörkare om det är starkt ljus. De skyddar då dina ögon genom att blockera de skadliga ljuset, såsom blått ljus och UV-strålar. De är de första linserna som använder samma teknologi som fotokromatiska glasögon – glasögon som omvandlas till solglasögon i solljus.

sportlinser-Sol-linser-Acuvue-oasys-with-transition-sportlinser-solglasögon-linsjakt

Sol-linser – perfekta för ett aktivt liv

Ofta utsätts vi för solljus när vi inte ens tänker på det, när vi arbetar i trädgården, sportar, men även inomhus. Det är inte alltid man tänker på att bära solglasögon i vardagen, om solen inte ligger på direkt. Denna nya teknologi hjälper oss att skydda ögonen till vardags.

Sol-linser är en fantastisk lösning för dig som är aktiv! När de lanserar rekommenderar vi fotokromatiska linser till dig som sportar ute mycket. T.ex. om du är aktiv inom cykling, löpning, vandring, spelar tennis, utövar segling eller fiske utsätts du för sol under lång tid och kanske inte alltid kan bära solglasögon. De är även perfekta vid vintersporter.

Fotokromatiska glasögon

Idag får vi nöja oss med glasögon-varianten av den fotokromatiska teknologin. Som tur är så är dessa sportglasögon effektiva och komfortabla. Dessutom lite av en allround lösning, eftersom de fungerar både inne och ute. Om du är en aktiv person, unna dig ett par fotokromatiska glasögon. Skydda dina ögon.