Hur sköter man färgade linser?

När du köper färgade linser är det viktigt att komma ihåg att dessa fungerar precis likadant som vanliga linser. Du bör sköta hygienen på samma sätt och kan aldrig slarva med rengöringen. Du riskerar isåfall att få ögoninflammation eller att skada det yttersta skiktet på ögat, så att du inte kan använda linser på samma sätt därefter. För din egen ögonhälsas skull bör du känna till hur man sköter färgade linser korrekt.

tvätta dina färgade linser rätt med linsvätska och rena händer

Steg 1: Köp med linsvätska och etui

När du köper färgade linser på nätet ingår inte produkterna du behöver för rengöringen. Du måste därför själv lägga till linsvätskan och boxenlinsetuit som du lägger linserna i när du inte använder dem. Det finns olika typer av linsvätska, så var noggrann med vilken du köper. Köp en som är allt-i-ett, så att du både kan rengöra dem och förvara dem i vätskan.

rengöring av linser och färgade linser linsvätsk och linsetui för skötsel av kontaktlinser linsjakt

Steg 2: Tvätta alltid händerna innan du hanterar dina linser

När du öppnar förpackningen gäller det att ha rena händer. Minsta korn av smuts kommer kännas och skava i ditt öga. Dessutom vill du inte få in bakterier från dagens gång. Tvätta händerna noggrant med tvål och om du har kan du använda en antibakteriell-gel.

tvätta händerna innan du använder linser

Steg 3: Torka händerna med en ren luddfri handduk

För att kunna sätta i linserna måste händerna vara torra. När du sätter linsen på tippen av ditt finger kommer den annars lägga sig platt mot din blöta hud. Var medveten om att handdukar snabbt blir smutsiga, och bär på damm. Se därför till att använda en ren och fräsch handduk som inte smutsar ner dina händer igen.

torka händerna innan du sätter i linserna

Steg 4: Rengör linserna med ny linsvätska

Om du har färgade månadslinser bör du ta ut dem varje kväll, tvätta dem och lägga dem i ett rent etui. Tvätta dem både efter att du använt dem, och när du tar ut dem ur linsvätskan igen på morgonen. Använd aldrig samma linsvätska 2 ggr. Om du är osäker på vilken linsvätska du ska använda, vänd dig till en optiker.

tvätta linserna ordentligt linsjakt hjälper dig sköta linserna rätt

 

Steg 6: Gnugga linserna i linsvätska i din handflata

För att få rent linserna kan du lägga dem i din nytvättade handflata, hälla på linsväska och försiktigt massera/gnugga dem. Då får du bort den sista smutsen.

tvätta linserna med linsvätska och undvik infektioner linsjakt

Steg 7: Tvätta etuit med linsvätska och låt det lufttorka

Även linsetuit måste tvättas. Annars blir rengöringen av linserna meningslös, om du sedan ändå förvarar dem i en bakteriehärd. Tvätta etuit med samma vätska som linserna, och låt det lufttorka upp och ned. Gör detta regelbundet och tvätta det aldrig i vatten.

linsetui förvara alltid linserna i ett linsfodral i linsvätska

Steg 8: Håll handfatet rent

Det absolut enklaste sättet att hålla linsetuit, linserna och dina händer rena är att hålla miljön där du hanterar dem ren. Undvik elakartade ögoninflammationer genom att undvika ett badrum fullt av bakterier. Tvätta linserna efter att du rengjort handfatet.

håll handfatet rent för rengöringen av linser

 

Viktigt: Tvätta aldrig linserna i vatten

Även om vårt kranvatten i Sverige tycks vara rent, är det fullt av bakterier som inte får fastna i ögat. När vi duschar utan linser rinner bakterierna naturligt ut igen, men om vi bär linser när vi får vatten i ögonen kan de fastna. Då är risken stor att få ögoninflammationer som kan bli riktigt obehagliga. Så tvätta aldrig dina linser i vatten och undvik att duscha eller bada med linser i.

tvätta aldrig linser i vanligt vatten