Barn och linser

Funderar du och ditt barn på att prova linser? Kanske har ditt barn haft dålig syn ett tag och vill övergå från glasögon till linser för komforten. Eller så har ni kanske upptäckt synfelet nyligen och behöver en smidig synkorrigering, så att ditt barn kan fortsätta vara lika aktiv som innan. Anledningarna för barn med synfel att välja linser är många. Som förälder kan man dock ha en del funderingar, då man vill känna sig trygg i beslutet om att skaffa linser. Vad finns det för risker för unga att använda linser? Vi hjälper dig och ditt barn att bli säkra och trygga linsbärare.

Kom ihåg att det absolut viktigaste är att skaffa rätt linser – och alltid hos en optiker.

Varför ska barn korrigera synen?

Synfel är ett problem utan ålder. De är ofta ärftlig, vilket gör att det är relativt vanligt med synfel hos barn. Om du eller din partner har behov av linser eller glasögon kan det vara bra att hålla ett öga på ert barn också. Nyfödda barn har inte utvecklat synen helt, men när de börjar krypa kan man lättare upptäcka om de ser sämre. Som tur är så är tekniken idag så pass utvecklad att ingen behöver lida av sitt synfel. Det som är viktigt är att upptäcka det tidigt, så att det inte håller tillbaka barnet i sin utveckling. Eftersom ett barn inte själv kan förstå eller kommunicera sitt synfel är det viktigt att den vuxna medvetet håller koll på och testar barnets syn – hemma eller hos ögonläkaren.

Linser är ett säkert val

Till och börja med är det viktigt att klargöra att det inte är farligt för barn att använda linser. Vilket är tur, då barn verkligen behöver se bra medans de leker och utvecklas, och lätt blir hämmade av att behöva bära glasögon. Precis som för vuxna är det dock helt avgörande att hygienen sköts. Linserna är endast säkra om man aktivt bär dem på ett säkert sätt. Därför behöver barnet stöd och hjälp av en vuxen för att rengöring och byte hålls efter ordentligt.

linser linsjakt för barn åldersgräns när kan man använda linser mogen ålder barn

Från vilken ålder är linser lämpliga?

Barn är olika, och utvecklas olika snabbt. Det finns ingen ålder för att kunna bli linsbärare, utan det avgörs efter egen förmåga. De avgörande faktorerna är att:

  • Barnet ska förstå sitt ansvar och vikten av rengöringen
  • Barnet ska kunna lära sig att sätta i och ta ur linserna själv
  • Barnet ska ha ett verkligt behov av daglig användning av linserna

Det är alltså upp till föräldrarna, barnet och optikern om det är ett bra läge. När ni går på synundersökning får ni chansen att diskutera detta. Ni går igenom för- och nackdelar, risker och ansvar. Om ni anser att det är et bra idé att försöka, så hjälper optikern er att lära er hanteringen. Ditt barn får prova sätta i och ta ur linserna, i lugn och ro. Om barnet upplever det som för svårt, obehagligt eller sedan inte kan hålla rutinerna är det bara att vänta till en bättre tidpunkt.

Finns det risker med linser?

Riskerna med linser är desamma för vuxna, som för barn. Misskötsel. Om rutinerna följs som de ska så är linser smidiga och säkra. Om man inte tar ut dem vid avsedd tidpunkt, eller slarvar med rengöringen kan följderna bli infektioner och ärrbildningar på hornhinnan. Du kan då få nedsatt förmåga att fortsätta använda linser. Undvik riskerna genom rutiner i vardagen, och regelbundna synundersökningar.

Fördelar med linser

Linser är ett bra val för alla som är aktiva, och därav ett extra bra val för barn. Glasögon må vara en bra lösning för de som inte vill eller kan ha linser, men de är tyvärr lätt i vägen. Är ditt barn aktivt är det viktigt att se bra, det ökar prestationen och glädjen. Glasögon kan lätt gå sönder, göra att man måste vara överdrivet försiktig eller orsaka att man inte ens vill delta. Med linser är synfelet som bortglömt, barnet får en mer exakt och stabil syn, även i det perifera seendet. Självförtroendet ökar lätt med den nyvunna synen och ger en frihet.

Denna friheten gäller såklart även när vi inte sportar. Socialt kan de påverka ett barn att behöva ha något i ansiktet, som motvilligt blir en del av ens utseende. Det är tyvärr vanligt att uppleva glasögon som ett socialt hinder, vilket gör att linserna kan hjälpa barnet att skapa en bättre känsla för sitt eget utseende.

basket barn sportar linser för aktiva barn fördelar nackdelar med linser för barn skaffa linser till ditt barn synundersökning hos optiker linsjakt

Få hjälp av en optiker

Har ni bestämt er för att skaffa linser? Roligt! Då är nästa steg att boka en synundersökning. Alltid när man skaffar linser gör man det genom en optiker. Det är smidigt, lärorikt och skapar en bra grund för dig och ditt barn. Optikern hjälper er att förstå hur linserna fungerar och hur de sköts. Ditt barn får gå igenom en rad enklare tester för att ni ska komma underfund med vilka linser som passar. Ni får därefter en grundlig genomgång av hur man sätter i och tar ut linser. Ditt barn får prova tills hen får kläm på det. Ni får sedan chansen att prova linserna hemma, för att vid återbesöken kunna byta passform eller styrka om det behövs.

 Att köpa linser direkt från nätet, utan undersökning eller recept – är rent utav farligt. Med fel linser kan du skada din syn. Gå alltid till en optiker först!