Linstyp: Sfäriska linser

Använder du sfäriska linser, men undrar vad det egentligen innebär? Det är inte ovanligt att känna igen en linstyp men att inte veta exakt vad den är till för eller skillnaden mellan de olika sorterna. När man köper linser på nätet behöver man ofta ange typ. Sfärisk, asfärisk, torisk etc. Vi hjälper dig greppa vad dessa olika linstyper gör.

Brytningsfel: Närsynthet och översynthet

sfär Vad är sfäriska linser linstyper Linsjakt

De flesta av oss med synfel har vanliga brytningsfel, såsom närsynthet eller översynthet. Detta innebär att våra ögon bryter ljuset fel, så att vi ser suddigt på antingen nära eller långt håll. Men våra ögat är mer eller mindre jämna i sin form och bryter ljuset jämnt över hela ytan. Därför behöver vi med dessa enkla brytningsfel en enkel lins, som är jämn i sin krökning. Sfär är detsamma som ett klot, och sfäriska linser härmar denna form. De har en identisk krökning som ett halvklot. Därför hjälper dessa linser dina ögon att bryta ljuset rätt, jämnt över hela linsen.

Till skillnad från från sfäriska linser finns då motsatsen, asfäriska linser. Dessa är alltså inte jämna, utan hjälper de med ojämn ögonform.

 

Linsjakt veckolinser billiga på nätet