Färgade linser

Upplever du att du ser sämre med dina färgade linser? Var försiktig när du använder receptfria linser. Färgade linser är en rolig möjlighet att förändra sitt utseende. Vi kan prova på hur det känns och ser ut att ha en annan ögonfärg. Färgade linser passar både vardag som utklädnadsfester, men det är ingen vanlig accessoar utan måste skötas rätt. De kan kännas något onaturliga, skymma sikten eller irritera ögonen. Framförallt om man inte följer instruktionerna och de hygieniska kraven.

Innan du köper färgade linser

Eftersom att linser idag kan köpas receptfritt på nätet – av vem som helst, har det tillkommit en det risker. Färgade linser är framförallt populärt hos unga, som inte förstått hur de ska skötas. Många har aldrig förr använt linser, så att de knappt kan hantera dem. Vid fest är det lätt att få problem med linserna, så att de börjar irritera. Kanske somnar man sedan med dem i.

Ett vanligt problemet är att unga blir inspirerade av varandra. De vill låna linserna, vilket är extremt riskfyllt. Det blir rullians, vilket gör linserna till bakteriehärd – och det hjälper inte att rengöra dem. Infektioner är därför vanligt förekommande i samband med färgade linser.

Varför ser man sämre med färgade linser?

Så, varför ser man sämre? Jo, pupillens storlek blir större när det är mörkt, för att släppa in mer ljus. Det är ofta det som ligger bakom att man upplever sig se sämre med linser. Cirkeln/öppningen i mitten av linsen som är till för pupillen är för liten. Den är beräknad att se naturligt stor ut i vanligt ljus. Färgen runt om i linsen skymmer helt enkelt sikten om pupillen blir större. Så att du ser sämre.

Andra vanliga problem är att din naturliga färg skiner igenom, eller syns på sidan om linsen glider snett. De kan kännas något obekväma också för den ovane, så räkna med att behöva vänja dig. Du kommer kanske inte bli nöjd direkt. Allra minst då färgen ofta skiljer sig från den på bild. När din naturliga ögonfärg blandas med linsens blir det en annan färg än du räknat med. Om man har det i beräkning blir det något lättare att beställa rätt färg.

ser sämre med färgade linser linsjakt-linser-färgade linser-ögat-låna linser-låna-ut linser-skötsel-linsvätska-rengöring-ögoninflammation-ögonsjukdomar-linsskötsel-linsguide-billiga-närsynthet-översynthet-brytningsfel