Synfel – ett större problem än många tror

World Sight Day Linsjakt gammal kvinna kina synfel

För oss som lever med hög standard är bättre syn inget problem – vi går till optikern runt hörnet och löser våra synfel mot en relativt liten summa. De flesta med synfel i Sverige tänker inte ens på det, och kan leva ett likvärdigt liv som de med felfri syn. Därför är det svårt för många av oss att föreställa sig vad det kan innebära för de som faktiskt inte har råd eller möjlighet att korrigera sin syn.

  • Hela 89% av alla med synnedsättning bor i U-länder och låginkomstländer.
  • 1,2 miljarder människor har inte tillgång till glasögon, utan får dras med deras synfel som ett handikapp.
  • 90% av alla blinda lever i fattigdom, och är ofta blinda av sjukdomar som lätt botas i dagens i-länder. Detta innebär att det finns mycket vi kan göra, med enkla medel, för förbättra dagens situation.

World Sight Day

World Sight Day är en årlig återkommande temadag som har i syfte att uppmärksamma ögonhälsa och minska blindhet jorden över. Den inträffar i Oktober varje år, för att ge möjligheten till bättre syn för alla.  Eventet är framtaget av IAPB (The international Agency for the Prevention of Blindness). De jobbar ständigt för att sprida kunskap och underlätta för de som inte har tillgång till hjälp. Poängen med eventet är att uppmärksamma problemet offentligt, få ökat engagemang och ekonomiskt stöd för kommande åtgärder. 2018 inträffar World Sight Day den 11 Oktober, och kallas i år “Eye Care Everywhere“.

 

World sight day 2018 Eye care