Torra ögon

När du upplever att du har torra ögon kan det vara skönt att återfukta dem. Införskaffa då ögondroppar så slipper du mer besvär med ögonen. När du ska använda dem för första gången kan det vara svårt att veta hur du ska använda dessa. Det kan både upplevas obehagligt och onaturligt att droppa vätska i ögonen. En vanlig reaktion är att per automatik stänga ögonen när något närmar sig dem.

Som tur är är det helt ofarligt att använda ögondroppar. När du väl får i vätskan i ögat är det väldigt behagligt och belönande. Har du dessutom fått smuts i ögat kan det också vara en riktigt idé att tvätta det med återfuktande, rengörande droppar. Kom bara ihåg att tvätta händerna innan du tar dig i eller runt ögonen.

Har du svårt att använda dropparna kan du alltid be någon nära dig att hjälpa till. Är du osäker om droppen träffat ögat är det inte farligt att droppa en droppe till direkt. Överskott rinner ändå ut. Men vänta inte längre än 1 minut, då det blir som en upprepad dos om droppen faktiskt träffade ögat första gången. Undvik all risk för överdosering.

tvätta händerna innan du använder linser

Använd ögondroppar smidigt

Att använda droppar är väldigt smidigt med lite övning. Här får du en genomgång steg för steg hur man gör.

  1. Ta ut dina linser
  2. Öppna förpackningen men ögondroppar
  3. Ställ dig framför en spegel och luta huvudet bakåt
  4. Rikta blicken uppåt / bakåt
  5. Håll upp ögat med hjälp av din väl rengjorda och torra hand
  6. Håll öppningen av förpackningen rakt över och tätt intill ögat
  7. Droppa en droppe i varje öga och blinka några gånger tills det känns bekvämt

Ta alltid ut linserna! Vissa konserveringsmedel som används i ögondroppar kan missfärga mjuka kontaktlinser.

Har du linser ska du alltid ta ut linsen innan du använder ögondropparna. Sätt i linsen först 10-30 minuter efteråt. Det skiljer sig från märke till märke, mer exakt tid brukar stå på förpackningen. Om du köpt ögondroppar för att behandla irriterade ögon ska du inte använda kontaktlinser alls under behandlingsperioden.

Läs alltid noga på förpackningen för dina ögondroppar hur ofta du kan upprepa processen.

ögondroppar olika märken hur använder man ögondroppar rätt Linsjakt

 

Droppstöd

Om du ändå har svårt att pricka rätt med ögondropparna så kan du köpa till droppstöd. De är speciellt utformade för ögondroppar och finns bland annat på Apoteket. Stöden fungerar som en tratt och finns formade både för flaskor och för pipetter. Några droppstöd kostar pengar, men om du får dem på recept går de att få utan kostnad.