Vikten av rengöring och skötsel

Precis som med vanliga linser är färgade linser helt säkra om du hanterar dem rätt. Annars finns det risk för att smuts och bakterier kommer med i ögonen och orsakar inflammation. När du köper färgade linser bör du därför läsa på lite innan. Några viktiga punkter att tänka på:

  • Läs på om riskerna med misskötsel och varför rengöringen är så viktigt.
  • Rengör aldrig linser i vatten.
  • Tvätta alltid händerna innan du hanterar linser.
  • Köp med ett linsetui och linsvätska när du handlar linserna.
  • Titta gärna på instruktionsvideor på hur man rengör linser noggrant. Även hur man rengör etuit.
  • Undvik risker; ta alltid ut linserna om de skaver.

 

linsskötsel linsvätskor lins linsjakt linser linsvätska solution rengöring sorter optiker linsetui tvätta ögondroppar

Konsekvenser av delade linser

När man köper roliga färgade linser är det inte ovanligt att någon man känner vill prova eller låna dem. Precis som med ett klädesplagg eller ett smycke. Men linser är en medicinsk produkt som appliceras på ett av våra känsligaste organ – ögonen. I ögonen har alla olika bakterier, som inte får föras över sinsemellan då de kan orsaka ögoninflammation. Om du skulle låna ut dina linser till någon annan blir linserna värdelösa för er båda, då bakterierna inte går att tvätta bort med linsvätska. Då är det bara att köpa nya.

färgade linser gröna linser billigt på nätet via linsjaktFörsämrad syn med färgade linser

Idag finns det linser både med och utan styrka. Det betyder att vem som helst kan använda linser och se bra. Däremot finns det en risk för alla att linsen skymmer sikten något då den begränsar ljusinsläppet för pupillen. Pupillen vidgar sig när det blir mörkt, men det gör inte linsens mittpunkt. Så var försiktig: mörkerkörning i bilen är inte lämpligt.

Behöver jag recept för färgade linser?

Det finns ingen lag på att försäljaren måste kräva recept av den som köper linser på internet, utan receptet är för köparens skull. Med hjälp av recept från optiker vet du vad du ska köpa. Du får reda på om du har ett synfel och formen på ditt öga. Detta är något att rekommendera då felaktiga linser skaver och sitter obekvämt. De kan även påverka din syn negativt och ge dig huvudvärk. Om du vet att du inte har ett synfel kan det ändå vara bra då optikern mäter diametern och lutningen på ögat, så att du får rätt linsform. Undvik risker och vårda dina ögon. Det är dessutom relativt dyrt att köpa linser, så det bästa man kan göra är att köpa rätt linser på en gång.

Otillfredsställande resultat

Utvecklingen av färgade linser går framåt. Nu finns det många olika varianter av utformning och därmed hur färgerna beter sig. Vissa är mer transparenta än andra, och blir mer naturliga och förstärkande av din egen färg. Andra är heltäckande och därmed något mindre naturliga. Beroende på din egna ögonfärg behöver du mer eller mindre täckande. T.ex. kan mörka ögon behöva en täckande färg för att man inte ska bli besviken på det intetsägande resultatet. Har man istället blå ögon är risken att man får ett gult resultat om man väljer nyanser som “hazel” m.m. Läs på noga innan du köper hem produkten, ofta står det vilket resultat de förväntas ge.

köp-färgade-linser-glad-färgade-linser-billigt-på-nätet-älska-din-ögonfärg-linsjakt-.