Behöver endagslinser rengöras?

En av de främsta anledningarna till att man använder endagslinser är ju hur lättskötta de är. Men behöver man rengöra endagslinser också? Inte nödvändigtvis, det bästa med endagslinser är att du inte behöver ha en rutin på att tvätta linserna. Men det kan definitivt vara bra att ha en flaska linsvätska utifall du skulle få smuts på linsen under dagen. Om du har linsvätska hemma behöver du bara skölja linsen, istället för att slänga den och ta en ny lins. Ekonomiskt och smidigt.

tvätta händerna innan du använder linser

Alla linser, vare sig du har månadslinser eller endagslinser bygger upp en beläggning som gör linsen grumlig och ögonen trötta. Beläggningen börjar direkt när du sätter i linsen. Den kommer både från ögats naturliga proteiner och fetter och från smuts du får in i ögat. Under dagen byggs detta upp, speciellt om du befinner dig i dammiga miljöer eller om luften är full av pollen. Så det är inte konstigt om linserna känns mindre bekväma mot eftermiddagen/kvällen. Det kan då vara skönt att ta ut linserna en stund, skölja dem i linsvätska medan du låter ögonen vila för att sedan sätta tillbaka linserna i fräscht skick.

torka händerna innan du sätter i linserna

Hur rengör jag endagslinser enkelt?

När du vill skölja dina endagslinser för att få bort smuts bör du alltid tvätta händerna först. Annars kommer du föra över smuts och bakterier du samlat på dig under dagen till dina linser. Torka händerna på en ren och luddfri handduk så att dina linser inte blir dammiga på nytt.

tvätta linserna ordentligt linsjakt hjälper dig sköta linserna rätt

När du har rena händer kan du greppa linserna med fingertopparna. Droppa linsvätska på dem så att damm och beläggningar rinner av. Ett väldigt bra sätt att rengöra endagslinser och verkligen få rent linserna är att gnugga dem. Lägg linsen i handflatan, droppa linsvätska så att den blir helt blöta, för att sedan gnugga den försiktigt med fingret. Då får du bäst bort de sista beläggningarna. Det är alltid bra att rengöra endagslinser när de börjar irritera eller om ögonen börjar bli trötta. Då får du ut mest utav din lins!

tvätta linserna med linsvätska och undvik infektioner linsjakt