Vad är översynthet?

Översynthet brukar även kallas långsynt i vardagligt språk, och innebär att man ser dåligt på nära håll – men bra på långt avstånd. Du kan alltså uppleva svårigheter med att läsa tidningen eller tyda displayen på din mobil. Det är det vanligaste synfelet idag, och man räknar med att upp till 80% har en lättare form av översynthet. Så, vad beror det på?

läsa svårtigheter på grund av översynthet LinsjaktOrsak: Ögats form

Ett översynt öga är lite ovalt i formen, så att det blir kortare än ett normalseende öga. Då bryts ljuset inte rätt på näthinnan, utan en bit bakom. Ögats form orsakar den brytande förmågan i ögat att bli för svag i förhållande till ögats längd. När du ser på långt håll kan ögats lins ändå justera felbrytningen, så att du ser bra. Men på nära håll blir det för ansträngande för ögonen, något som märks mer och mer med åldern. Detta är anledningen till att översynthet ofta framträder eller förstärks med åldern, och kallas ålderssynthet.

översynthet långsynthet vanliga synfel och brytningsfel Linsjakt
När ögats form är för kort bryter inte linsen och hornhinnan ljuset tillräckligt för att det ska träffa näthinnan rätt. Istället fokuserar det bakom näthinnan så att du ser suddigt.

Varför blir man översynt?

Översynthet är precis som närsynthet ärftligt. Ögat har helt enkelt utvecklat en form som inte är optimal för brytningsförmågan. De flesta barnen växer dock ifrån det.

Hur korrigerar man översynthet?

Översynthet / långsynthet Linsjakt

Synfelet korrigeras med konvexa linser, antingen i form av glasögon eller kontaktlinser. Den konvexa formen förstärker ögats förmåga att bryta ljuset, så att det bryts redan på näthinnan. Det är alltså en styrka som mäts som positiv (+) på recept – den förstärker. Synfelet brukar kategoriseras som låg, måttlig eller kraftig beroende på hur grovt det är.

 

  • Låg: 0 till +2 D
  • Måttlig: +2 till +4 D
  • Kraftig: över +4 D

Funderar du på om du kanske är översynt? Gå till din optiker och undersök din syn. Ofta orsakar synfel bieffekter som försvårar vardagen, såsom trötthet och huvudvärk. Det blir svårare att jobba och att njuta av sin vardag. Ta hand om dig själv genom att ta hand om ditt synfel. Vanliga symptom på översynthet är:

  • Huvudvärk och trötthet
  • Oskärpa på nära håll
  • Ögonen svider ofta

Risker med översynthet hos barn

Har du barn bör du vara uppmärksam på ditt barns syn. Okorrigerade synnedsättning kan nämligen leda till svårigheter i skola och utveckling. 2016 gjordes en studie på 492 barn i förskoleåldern, där barnen med översynthet utan glasögon visade sämre förmåga att läsa och skriva. Att se är avgörande för vårt lärande, liksom vår förmåga att leka och socialisera. Ett outrett fall av översynthet kan ha tråkiga effekter för våra barn, så gå på regelbundna undersökningar.

 

Barn med synfel Översynthet Linsjakt