Ögonsalva

Ögonsalva används vid torra ögon, infektioner, allergier och glaukom. Det lindrar och läker då det innehåller verksamma ämnen som ger effekt. Det positiva med ögonsalva är att den har ofta en mer långvarig effekt än ögondroppar.

Tuben har en lång spets, för att det ska bli lättare att komma åt och applicera salvan. Ögonsalva finns även som engångspipetter. Om både droppar och salva ska ges i samma öga ska salvan ges sist.

Hur du använder ögonsalva

Följ din läkares rekommendation, och läs bruksanvisningen väl. Dosen anges ofta i centimeter. Vid applicering av salva lägg t.ex. en 1 cm lång salvsträng längs den nedersta delen av ögat.

Ögonsalva applicera rätt vid torra ögon Susanne Flodin LinsjaktSteg för steg:

  • Tvätta händerna.
  • Ställ dig framför spegeln.
  • Dra ner det undre ögonlocket.
  • Tryck försiktigt ut salvan i en sträng mellan undre ögonlocket och ögat. Försök att inte nudda ögat eller ögonfransarna med pipen, för att undvika att bakterier kommer in i tuben.
  • Blunda en stund och blinka några gånger så att salvan sprider sig över ögat.

 

Viktigt när du använder läkemedel

Ögonsalvan är alltid steril när du hämtar ut den från apotek. Men en öppnad förpackning håller endast en månad. Detta beror på att bakterier tenderar att bildas i det mesta med tiden. Efter en månad är risken för stor att salvan är full av bakterier och olämplig att använda.

Ögonsalva på barn och spädbarn

Det är kämpigt när småttingarna blir sjuka. Framförallt om de måste medicineras mot sin vilja. Det kan ibland kännas helt omöjligt att få i sitt barn de läkemedel hen behöver. De tenderar att bli tokiga och vägra. Föräldrar känner sina barn bäst, och brukar hitta det sätt som fungerar i deras individuella fall. Men när det känns motstridigt kan det vara skönt med några nya metoder att testa.

Att hjälpas åt två vuxna är att rekommendera. Det är nämligen viktigt att verkligen lägga salvan på nedre delen av ögat, så att den kan verka ordentligt.

  • Ett alternativ är att använda ett belöningssystem för barn i den ålder det passar. Det behöver inte vara något avancerat, kanske lite jordgubbar efter proceduren. Testa dig fram!
  • Spädbarn kan gärna ligga på skötbordet. Ett knep då är att starta deras favoritprogram på mobilen/surfplattan så att barnet kan fokusera på något annat medan du applicerar salvan. Detta kan även fungera på äldre barn, så att ni tar salvan i soffan eller på golvet framför tv:n.
  • Om barnet är väldigt litet, eller blir hysteriskt av att bara se tuben, kan du försöka lägga på salvan när hen sover. Barn sover ofta väldigt djupt i perioder, känn efter och prova när det känns som en bra idé.