NoCut / Trans PRK

Trans PRK (även kallat NoCut) är som namnet antyder en synoperation utan kniv. Hela proceduren sker med laser, vilket minskar risken för eventuella komplikationer.  Lasern tar bort hornhinnans yttersta lager, för att korrigera synfelet i lagren under med excimerlaser. Man tar då bort exakt rätt mängd vävnad motsvarande ditt synfel.

När synfelet har korrigerats sätts en skyddande kontaktlins på för att underlätta läkningsprocessen. Själva operationen tar inte många minuter och gör inte ont eftersom ögat är lokalbedövat. Totalt brukar en operation med NoCut innebära ca en och en halv timmes besök hos kliniken under operationsdagen.

Nackdelar med Trans PRK

Nackdelen med denna metod är däremot tiden för återhämtning. Eftersom att yttersta lagret av hornhinnan avlägsnas kräver ögat mer läkning än vid t.ex. LASIK. Smärta och ljuskänslighet brukar vara i upp till en vecka, då du behöver stanna hemma från jobb och obligationer. Dessa biverkningar är påfrestande i stunden, men vägs upp av att operationen är säker och utan komplikationer.

Fördelar med Trans PRK

Eftersom NoCut aldrig skär i ögat med kniv brukar resultatet bli bättre, då risken för felaktiga lock inte kan uppstå. (Felaktiga lock sker ibland vid LASIK, eftersom att hornhinnan skärs bort och sätts tillbaka. Den kan aldrig läka tillbaka helt, och riskerar dessutom att läka fel).

Lasermetoden medför alltså mindre irritation på ögat och goda slutresultat. Du löper väldigt liten risk för problem med torra ögon.

 

Trans PRK Linsjakt