Monovision –  Linser för Presbyopi

Vad är Monovision linser? Det är linser speciellt utformade för dig med dålig syn på både nära och långt håll. När vi kommer upp i 40 års ålder börjar vi alla uppleva ett fenomen kallat Presbyopi, med andra ord Åldersynthet. Kristallinsen i ögat blir att stelare och mindre elastisk, så att du inte kan anpassa synen som förr. Detta kan korrigeras på lite olika sätt, Monovision är ett av dessa. Optikern skriver då ut två recept, för två olika linser – ett för att korrigera din översynthet och ett för att korrigera närsyntheten. Du har alltså olika linser på vardera öga.

Dominant öga

Detta fungerar just för att vi alla har ett dominant öga. Hjärnan tar mer hänsyn till den visuella informationen det dominanta ögat  tar in, så att det du ser på långt håll är bilden från ditt dominanta öga. Monovision har tagit vara på det och  innebär att du har linsen för närseende på det icke-dominanta ögat utan att detta stör din syn på längre avstånd.

monovision linser för åldersynthet presbyopi brytningsfel billiga linser på nätet köp hem linser online Invänjningsperiod

När du skaffar Monovision linser är det otroligt viktigt att göra detta via en optiker. Där får du hjälp med en noggrann utprovning och kan sedan återkomma för att kolla hur du tycker att de passar och fungerar. Du har då även möjlighet att byta till en annan linstyp om du behöver. Fördelen med dessa linser är priset. De blir billigare än specialdesignade linser såsom Progressiva linser, eftersom att du istället för att ha fler styrkor i samma lins köper två varianter.

Det är viktigt att veta att det kan ta ett tag innan hjärnan vant sig vid denna linstyp. Så till en börjar kanske du inte upplever att du får ett tillräckligt skarpt resultat. Men hjärnan lär sig naturligt att anpassa sig till den här lösningen, eftersom att varje enskilt öga alltid har en speciell uppgift. T.ex. det dominanta ögat brukar stå för normal- och avståndsseende. Därför gäller det att ha tålamod, och ge ögonen lite tid. Upp till en månad är normalt.

Monovision är en teknik som ger olika resultat för olika personer. Vissa vänjer sig och får ut det de behöver av tekniken, medan andra behöver byta till t.ex. progressiva linser.

Andra sätt att korrigera Presbyopi

Idag har du många alternativ att välja mellan när du börjar uppleva Åldersynthet. Du kan alltså lätt hitta en variant som fungerar för dig. Välj mellan:

  • Bifokala linser
  • Multifokala linser
  • Progressiva linser
  • Glasögon med Bifokala/Multifokala/progressiva glas
  • Läsglasögon