Svar: Risken är att du har en ögoninflammation.

Är dina ögon variga, kladdiga och irriterade? Många av oss har någon gång vaknat upp på morgonen och upptäckt att ögonen klistrat ihop sig. Det är en mycket obehaglig upplevelse men är inte farlig så länge du kurerar dig. Ögoninflammationer kan orsakas av både virus och bakterier. Infektioner kan också bero på starka allergiska reaktorer eller skräp i ögat. Ögonvitan brukar vara röd och irriterad. Det är på grund av att den genomskinliga slemhinna (som täcker ögat och insidan av ögonlocken) blivit inflammerad. Från denna brukar den kladdiga vätskan, så kallad varet, rinna.

Om det är en virusinfektion läker det ut av sig själv ganska snabbt, men det är viktigt att du vilar ögonen och att du inte använder linser under tiden. Blir det inte bättre efter en vecka kan det vara en infektion orsakad av bakterier. Då kan du behöva antibiotika för att bli av med infektionen. Vilken antibiotika du måste använda beror på vilken typ av infektion du har. Två olika typer av bakterieinfektioner är ögoninflammation och vagel.

Håll ögonen rena

rengör ögonen ögoninflammation linsjakt

Tvätta dina inflammerade ögon flera gånger om dagen, men undvik tvål! Använd varmt vatten och badda gärna med handduk eller bomull. Undvik alltid att använda smink medan du är sjuk. När du kan börja använda ditt smink igen är det viktigt rengöra det eller köpa nytt.

Om ögonen klibbar ihop t.ex. när du sovit, kan det vara skönt att lösa upp varet med vatten. Blöt en bomullstuss eller liknande och lägg på ögat. Då löses varet upp något, så att du lättare kan torka bort det.

Om du har linser, ta ut dem direkt!

Om jag har linser?

Om du har linser och upplever att dina ögon är variga ska du ta ur linserna direkt. Använd inte linser fören du blivit helt frisk. Har du Endagslinser kan du enkelt fortsätta som ingenting med ett nytt par, vilket är väldigt smidigt. Men om du hann använda dina Månads- eller veckolinser medan du hade ögoninflammation bör du slänga dem och ta ett nytt par.

Smittar lätt

När du har ögoninflammation är risken stor att du smittar andra. Stanna hemma och låt infektionen passera. För att inte smitta din familj bör du vara noggrann med renligheten. Släng alltid bomullstussar direkt efter att du baddat ögonen. Dela inte handduk med andra familjemedlemmar, och byt den gärna ofta. Samma sak med örngott. Byt örngott varje dag under sjukperioden.

 

kladdiga irriterade ögon ögoninflammation linsjakt