Ta hand om dina linser

Varför tjatas det så om linsskötsel och rengöring? Är det verkligen så petigt? Ja, när det kommer till linser är det verkligen det, och vi på Linsjakt hjälper dig förstå varför.

dygnet-runt-kontaktlins-linser-synfel-linsjakt-progressiva-multifokala-synfel-glasögon-närsynthet-översynthet-astigmatism-brytningsfel-linsvätska-skötsel-ögoninflammation-linsskötselNär du skaffar linser har du plötsligt en helt ny rutin att följa i din vardag. Det kanske känns pilligt, krångligt och onödigt att rengöra linserna noggrant varje dag. Men rengöringen är linsernas bästa vän, och om du missköter den kan det få verkliga följder för din ögonhälsa. Det gäller att få in den rutinen direkt, och inte slarva. När man förstår riskerna med smutsiga linser brukar detta lösa sig per automatik.

Använd linserna rätt

linsetui förvara alltid linserna i ett linsfodral i linsvätska

Följ alltid din optikers instruktioner. Gör du det kommer du få en positiv upplevelse av dina linser. En av de absolut viktigaste punkterna att följa är att använda linserna såsom de är menade. Ha aldrig linserna i längre än de är gjorda för, de ska slängas när de ska slängas – för din egen skull.
Varför? Jo, för att dina ögon producerar protein som fastnar i linsen. Detta håller du nere genom rengöring, men tillslut har linsens livslängd nåtts och proteinhalten blir för hög. Detta protein är naturligt men utan linser rensas det bort av tårvätskan. När det istället lagras så bildas små kristaller som irriterar ögonen. Dessutom börjar det efter den utsatta perioden bildas bakterier i och på linsen, dessa går inte bort genom rengöring. Det är alltså som ett vanligt bäst-före-datum, och all användning därefter är riskfylld.

Sov aldrig med vanliga endags- eller månadslinser. Om du märker att du har lätt för att somna med linserna i – kontakta din optiker. Kanske bör ni överväga dygnet-runt-linser. Men endast med förutsättningen att du kan hålla rutinen att byta ut dessa efter 30 dagar.

När du sover med linser så stryper du syretillförseln till ögat. Det kan leda till vidgade blodkärl som i sin tur försämrar synen. Det här kan leda till att linsen ”drar ihop sig” i ögat, vilket kan orsaka små repor på hornhinnan, som i sin tur kan leda till en infektion.

Undvik att få smink, tvål eller lotion på linserna. När du sminkar dig – sätt i linserna innan du sminkar dig och ta ut linserna innan du tar bort makeupen.

Låna aldrig linser sinsemellan: Det spelar heller ingen roll vem det är, vare sig det är ditt syskon eller en vän. Anledningen till att ni aldrig byter linser med varandra är bakterier. Vi har alla olika bakterieflora i och omkring ögat, vilket innebär att vi kan få infektioner och ögoninflammation av fel bakterier. Dessa går in i linsen, så rengöring blir meningslös.

Undvik linser vid förkylning då du bär på mer bakterier än någonsin och har nedsatt immunförsvar.

Rengöring

Viktigt: Rengör aldrig linserna i vatten!

linsskötsel-börja-använda-rengöring-farligt-lins-linsjakt-linser-linsvätska-solution-rengöring-sorter-optiker-linsetui-tvätta-ögondroppar-synfel-synundersökning-optiker

Om du har flerdagslinser rengör du dem 2 gånger om dagen. När du sätter i dem och när du tar ut dem. Endagslinser och dygnet-runt-linser rengör du vid behov.

Det är viktigt att rengöra dem noggrant och alltid med linsvätska. Vatten innehåller bakterier som kan leda till svåra infektioner, med risk för blindhet som följd.

När köper linser hos din optiker rekommenderar hen vilken typ av linsvätska som passar dina linser. Det finns flera olika sorter, här kan du läsa mer om skillnaderna.

Rengöringsguide:

  1. Tvätta händerna – Gärna med antibakteriell tvål och torka händerna med en ren luddfri handduk. Använd inte tvåler med olja eller lotion, då det lätt hamnar på linsen så att de blir grumliga.
  2. Rengör linserna med ny linsvätska, varje gång. Gammal linsvätska ska inte återanvändas fler gånger, och använd ingen annan vätska. Vatten innehåller farliga bakterier, liksom saliv, som kan skada ögonen. Ögondroppar och koksaltlösning är inte steriliserande och vissa linsvätskor kan vara för desinfekterande. Använd den linsvätska optikern rekommenderat.
  3. Gnugga linserna, och undvik att använda naglarna som är fulla av smuts. Skölj sedan med ny linsvätska ännu en gång.
  4. Rengör linsetuiet/behållaren med linsvätska, inte vatten. Lämna den öppen och upp och ned för att torka. Förvara behållaren på en ren plats, inte för nära toaletten eller för fuktig plats.

tvätta linserna ordentligt linsjakt hjälper dig sköta linserna rätt

Förvaring

När du tar ut linserna måste du förvara dem någonstans. En stor del av linsskötseln ligger i förvaringen. Därför finns det specialutformade dosor/etuin. Använd inget annat än dessa för förvaring om du vill kunna fortsätta använda dina linser. Dessa är designade att vårda din lins så att livslängden inte förkortas.

Men för att etuit ska vara hygieniskt måste du aktivt hålla det rent. Tyvärr är det många som slarvar med skötseln av sitt linsetui. Undersökningar har visat att många linsanvändare rengör sitt linsetui med vanligt kranvatten, i ovetskap om risken för Akantamöbekeratit. Andra rengör aldrig sin linsdosa. Den går då från att vara rengörande till att bli en bakteriehärd. Det är därför det är viktigt att tömma dosan på linsvätska varje dag. Rengör därefter det med rekommenderat rengöringsmedel och låt det lufttorka upp och ned.

tvätta linserna med linsvätska och undvik infektioner linsjakt

Risker med misskötsel

Symtom på akuta besvär: ihärdigt röda och värkande ögon i kombination med ljuskänslighet. Detta kan betyda att hornhinnan är infekterad. En sådan infektion kan leda till en bestående synnedsättning om du inte får behandling i tid.

Vid uteblivet linsskötsel är infektioner och ögoninflammationer vanliga. Dessa är besvärliga och kan skada ögonen. De leder sällan till nedsatt syn, men desto oftare till att man inte längre kan använda linser. Detta beror på att det kan bli ärrbildningar på hornhinnan. Sover du konsekvens med linser är risken stor att blodkärlen vidgas inuti ögat, så att synen skadas.