LASIK

LASIK är en äldre metod som sällan används idag. Det beror på att metoden inte endast använder laser, utan även en mekanisk kniv för lösgöra och vika undan hornhinnans yttre skikt. Läkaren gör ett tunt snitt genom knappt en tredjedel av hornhinnans tjocklek. ”Locket” viks åt sidan, så att läkaren kan använda Excimerlaser för att korrigera synfelet. Excimerlasern bryter ned vävnad i hornhinnan som annars skapar brytningsfelet. Efter proceduren viks fliken tillbaka. Ögat är lokalbedövat under operationen. Eftersom att hornhinnans yttre skyddande skikt aldrig tas bort sker läkning snabbare än många metoder.

Nackdelen med LASIK

Trots att det återförda ”locket” avgör att läkningsprocessen går snabbare innebär det även komplikationer i längden. Ofta orsakar detta att hornhinnan inte blir återställd. Den delen som skurits bort läker aldrig tillbaka till 100%. När den ska läka lägger den sig ofta fel, så att smårynkor uppstår som försämrar synen avsevärt.

Faktum är hornhinnans yttre skikt kan läka tillbaka helt naturligt, och inte behöver bevaras vid laseroperation. Andra metorder avlägsnar istället yttre lagret helt och hållet innan Excimerlasern, så att det får läka tillbaka. Dessa metoder innebär en längre läkningsperiod men fungerar bättre för slutresultatet.

 

Lasik Linsjakt