laseroperation: LASEK / ELSA

Vad sker egentligen vid en laseroperation av ögat och vad innebär metoden LASEK? Länge var LASIK (LASEKs föregångare) den mest framstående ögonlaser metoden, men den var riskfylld och innebar ofta problem för patienten. Det var en relativt smärtfri metod men kunde innebära problematiska komplikationer. Vid denna metod skär man bort hornhinnan och sätter tillbaka den, men utan att den någonsin kan växa fast igen till 100%. Detta kan orsaka permanenta och obehagliga bieffekter.

Utvecklades som en lösning på tidigare problem

LASEK/ELSA-metoden utvecklades därefter i början på 2000-talet som ett alternativ. Den togs fram framförallt då de insåg att vissa hornhinnor var för tunna att skära i. Metoden visade sig mycket effektivare och gav goda resultat.

Hur fungerar LASEK?

Vid LASEK/ELSA luckras istället det yttre lagret av hornhinnan (Epitelet) upp med alkohol, och avlägsnas med instrument. Excimerlaser används för att omforma och avlägsna vävnad så att synfelet försvinner. Epitelet, det yttre lagret är snabbåterväxande. Det återskapas från grunden på några dagar utan att förlora ögats klarhet.

Under hela operationen är ögat lokalbedövat, så att den är i princip smärtfri. Lasermaskinerna är idag så pass utvecklade att tidigare läkningsproblem är nästintill borta. Du behandlas även med antiinflammatoriska mediciner. Det du får räkna med är upp till en vecka av läkning hemma, då smärta och ljuskänslighet förekommer. Du lindrar dessa med smärtstillande och solglasögon.

Ögats anatomi Linsjakt Hornhinnan