Rolig fakta om ögat

Det finns gott om kuriosa om ögat, ett av våra mest fantastiska organ. Det är inte så ofta vi funderar på hur ögat egentligen fungerar. Det är kanske inte något alla orkar sätta sig in i heller, men här hittar du utvald rolig fakta om ögat. Visste du till exempel att alla människor egentligen är brunögda?

bruna ögon Linsjakt jämför Sveriges billigaste linser på nätet vad säger din ögonfärg om din personlighet - brun

Hur ofta blinkar man?

Du blinkar ungefär 15 gånger per minut. Det blir mer än 14 000 blinkningar varje dag. Du blinkar mindre gånger när du fokuserar på något. Såsom en bok eller tv:n. Det är en av anledningarna till att du blir trött i ögonen snabbare ibland. När du pratar blinkar du extra mycket.

Blinkar 15 ggr per minut, kuriosa om ögat. Torra kliande ögon ögondroppar via Linsjakt

Risken för synfel i syskonskaran

Vi löper alla olika risk att bli närsynta, beroende på livsstil, framförallt när vi är barn. Den är 10% större om du är äldsta barnet. Varför? Jo vi anpassar synen efter det vi är vana att fokusera på. Ofta lägger föräldrarna ner mer tid på att läsa böcker med sitt första barn. Det innebär att barnet lättare får sämre syn på långt håll.

resa med linsvätska Linsjakt

 

Vi är alla lite blinda

Båda dina ögon är lite blinda. Som tur är inte mer än en liten fläck, kallad den blinda fläcken. Men du märker inte detta då ögonen samarbetar för att fylla ut helhetsbilden. Du ser alltså hela bilden ändå.

Gröna ögon Linsjakt jämför Sveriges billigaste linser på nätet vad säger din ögonfärg om din personlighet - grön

Allas ögon är egentligen bruna

Visste du att alla människor egentligen har bruna ögon? Vi uppfattar bara ögonen som olika färger, eftersom att alla har olika mängder melanin i ögonen. Melanin är det pigment som färgar både vår hud, vårt hår och våra ögon. Melanin är alltid brunt. Personer med mycket pigment i huden är därför bruna. Precis som brunhåriga personer har mycket pigment i håret, vilket innebär att ljushåriga personer har lite pigment. Mängden avgör hur färgen uppfattas. Mindre Melanin orsakar att dina ögon uppfattas som ljusa/blå. De reflekterar då mer ljus, medan mörka ögon absorberar mer ljus men reflekterar mindre.

 

Alla blåögda personer har samma förfader

första blåögda personen, hur uppstod blå ögon Linsjakt

Man tror idag att blå ögon kan bero på en plötslig mutation för ca 10 000 år sedan. Mutationen var en förändring i våra arvsanlag, så att melaninproduktionen i iris började bete sig annorlunda. Det hände troligen hos en enda person, som sedan förde vidare sina gener till kommande generationer. Det innebär att alla blåögda faktiskt stammar från en och samma förfader.

 

Ögat – Kroppens mest energikrävande kroppsdel

Dina ögon är extremt komplexa organ. Faktum är att de behöver mer energi från hjärnan än något annat organ. Ögat har nämligen hela 2 miljoner delar. Det är alltså ett avancerat maskineri och besitter närmare 70% av kroppens sinnesceller, bara i näthinnan.

Vi ser världen upp och ned

Visste du att vi alla ser världen upp och ned? Ögat i sig ger oss inte en korrekt bild av världen. Det är designat så att den tar emot ljuset för att skapa en bild, men bilden hamnar upp och ned på näthinnan. Det är istället hjärnan som styr upp slutresultatet när signalerna har gått från ögat till hjärnan. Den analyserar signalerna och vänder bilden rätt åt oss, så att vi slipper uppfatta upp som ned och ned som upp.

 

Vi kan egentligen se UV-ljus

UV-ljus räknas in i kategorin “Osynlig ljus”. Varför? Våra ögon kan egentligen uppfatta UV-ljus, men linsen i ögat filtrerar bort det. Personer som får linsen linsen bortopererad kan därför se ultraviolett ljus.

endagslinser frihet att använda linser när som helst, det mest praktiska bekväma och hygieniska alternativet på linser köp linser billigt via linsjakt