När och hur uppfanns linsen?

Kontaktlinsens historia är det kanske inte så många som känner till. Det är en uppfinning som känns modern, men faktum är att idén bakom den har en betydligt längre historia är vad de flesta anar.

Första tankarna om att korrigera synfel med en lins kom redan 1508, av självaste Leonardo da Vinci. Hans skisser handlade om en extern lins som skulle bryta ljuset rätt för att neutralisera brytningsfelet. Detta experiment var långt ifrån en direkt koppling till dagens linser. Han var främst intresserad av att förstå ögats funktion och undersökte detta med hjälp av en kupad skål med vatten. Genom att sticka ned huvudet i vattnet och titta, kunde han komma fram till att detta påverkade synen. Da Vincis idé var alltså inte konkret, vilket innebar att övergavs i över hundra år.

Första kända försöket till att korrigera synen med en lins var av Leonardo da Vinci. Han experimenterade genom att stoppa huvudet i en skål med vatten och titta.

Tills den togs upp igen på mitten av 1600-talet. Då av den franske vetenskapsmannen Renee Descartes, som funderade huruvida det vad möjligt att använda linsen direkt i ögat. Men han fastnade då hans skisser omöjliggjorde blinkningar, något som människan är något beroende av att kunna göra. Ännu en gång tog det flera generationer innan linsen fick nytt intresse.

Men År 1801 hände det, då vetenskapsmannen Thomas Young blev den första att bära kontaktlinser. Dessa var vattenfyllda och fästes i ögat med vax. Young var heller inte medveten om hur dessa kunde användas i vardagligt bruk, utan undersökte främst ögats brytningsförmåga i sina experiment.

Den första linsen var av glas

första kontaktlinserna vem uppfann linserna linsjakt

Första idén om att gjuta av ögats form för att skapa en passande lins i glas kom från Sir John Herschel. Vem som sedan uträttade detta i praktiken är det delade meningar om. Vissa påstår att glasblåsaren F.A. Muller skapade den första kontaktlinsen i glas 1887, andra erkänner istället Adolf E. Fick 0ch Edouard Kalt som uppfinnarna 1888.

De första linserna var alltså gjorda i glas, och täckte hela ögat. Detta gjorde dem extremt obekväma, och de kunde endast användas i några timmar.

De första linserna var av glas och extremt obekväma.

Linsernas utveckling

Från 1930-talet började nya versioner av kontaktlinsen att lanseras. Det var även då de första kontaktlinserna tillpassades i Sverige. 1936 kom William Feinbloom ut med första linsen av kombinerad glas och plast. Detta gjorde dem lättare än glaslinserna, men inte tillräckligt för att skapa komfort. 1948 löste Kevin Tuohy detta problem genom att skapa linser av 100% plast, som endast täckte hornhinnan. Dessa linser var gjorda av ett material som kallas PMMA, som fanns kvar på marknaden i förbättrade versioner länge. Det andas inte som dagens moderna hydrogel- och silikonhydrogel-material. Istället förde varje blinkning in nytt syre under linsen. De kunde i bästa fall användas i upp till 16 timmar.

Mjuka kontaktlinser

kontaktlins progressiva linser vanliga erfarenheter tips och fördelar nackdelar med progressiva multifokala linser linjsakt vi jämför sveriges billigaste linser på nätet

1959 uppfann de Tjeckiska kemisterna Otto Wichterle and Drahoslav Lim materialet Hydrogel. Detta materialet ledde i sin tyr till att de första mjuka linserna lanserades 1971 i USA. Plötsligt var linser komfortabla och blev extremt populära på nolltid. 1996 lanserades de första Endagslinserna och 2002 de första Silikon hydrogel-linserna.

 

 

Idag är över 90% av linserna på marknaden mjuka linser, med hög komfort och syregenomsläpplighet. Det har aldrig varit enklare, säkrare eller billigare att använda kontaktlinser som idag!

1971 kom de första mjuka linserna, och förändrade marknaden totalt!