Svar: Du kan träna bort synfel till viss del.

Optiker är skeptiska

Det råder delade meningar om man kan träna upp synen eller inte. Samtidigt som det finns självhjälp med övningar, föreläsningar och coacher i hur man tränar synen motsätter sig ögonläkare och optiker påståendet. Anledningen är att synfel beror på hornhinna och ögats form – kroppsdelar man inte kan träna. Däremot håller de med om att man kan träna upp fokuseringsmekanismen, vilket kan vara anledningen till varför vissa upplever förbättring. Avslappningsövningar kan hjälpa, och att inte överanstränga synen genom att exponera ögonen för mycket bildskärmar. Synen förändras dessutom ständigt, vilket ofta leder till att de som är översynta blir mer närsynta med åldern etc. Åldern har en förmåga att jämna ut synfel helt naturligt. Din syn kan alltså komma att bli bättre automatiskt.

Används inom vården

Träning av synen används idag inom vården, men på ett annat sätt. Det är t.ex. medicinskt bevisat att man kan träna bort skelning med hjälp av en ögonlapp. Även patienter som förlorat synen i samband med en stroke eller liknande kan återfå en del av sin synförmåga med träning. Du kan alltså träna din syn, framförallt om det handlar om samsyn, fokuseringsmekanismen och förbindelsen mellan öga och hjärna.

Prova om du vill!

Vi på Linsjakt tror definitivt att det är en bra idé att träna synen. Avslappningsövningar, fokuseringsövningar och pauser från bildskärmar kan hjälpa dina ögon att må bra. Det finns gott om människor som påstår att det funkar för dem. Om du lider av kraftiga synfel och upplever att din syn förbättras av detta, är det ju fantastiskt! Men för att vara realistisk så kommer synfelet i sig inte att försvinna. Däremot kanske din allmänna synförmåga kan öka med hjälp av fokuseringsträningen.

 

TV4 Nyhetsmorgon 25 april 2012