Svar: Går din lins sönder bör du kasta den.


vad gör jag om min lins går sönder? trasiga linserTyvärr händer det ibland att linser går sönder, antingen när du ska ta upp dem eller kanske till och med redan vid tillverkning. Det är inte roligt med trasiga linser, allra minst då vi är så beroende av dem. Åker du utomlands kan detta vara bra att tänka på, ta helst med ett par extra linser om något händer.

När din lins går sönder medan du hanterar dem bör du slänga dem. Det beror ofta på att de blivit slitna eller torkat något. De slits hårdare om de får mycket beläggningar och smuts. Ju äldre de blir ju sämre fungerar de. Om du har månadslinser kanske du inte vill slösa en lins, men du du ändå slänga dem och ta en ny. Annars kan linsen skava och skapa ärrbildningar på dina ögon. Var försiktig!

Upplever du att linserna går sönder pga dålig kvalitet kan du alltid återkomma till din optiker för att byta linssort. Om linsen kommer trasig i förpackningen bör du fotografera detta, spara linsen i linsvätska i ett etui och höra av dig till optikern eller hemsidan du handlade på. Ofta kan du returnera trasiga linser.