Svar: Ja, du kan använda linser under graviditeten.

Som gravid är det mycket man inte kan göra. Som tur är finns det inga rekommendationer mot att använda linser när man väntar barn. Det finns däremot en del saker att tänka på. Bland annat så är kroppen extra känslig mot infektioner och hormonnivåerna är annorlunda, vilket kan påverka synen. Vi hjälper dig att hålla koll på vad som gäller för linsbärare under graviditeten.

Torra ögon

Det är inte ovanligt att uppleva torra ögon under dessa 9 månader, vilket kan orsaka problem med linserna. I dessa fall kan man lösa det genom att ha endagslinser under kortare perioder på dagarna än vanligt. Dessutom kan man använda ögondroppar för komforten. Om detta inte hjälper får man övergå till glasögon tills torrheten försvunnit.

Beställ inte nya styrkor

Hormonerna ändras under graviditeten, likaså blodtryck och vätskebalans, vilket påverkar synen. Är det dags att gå på din årliga synundersökning mitt i graviditeten? Gå dit och kolla din ögonhälsa men undvik att beställa nya styrkor. Dina resultat riskerar att bli felaktiga, och man ska aldrig använda linser med fel styrka.

Undvik vissa linsvätskor

Hör dig för med din optiker vilka linsvätskor som fungerar för gravida. Det finns linsvätskor och ögondroppar som anses opassande när man är så pass känslig.

Renligheten

Under graviditeten är kvinnans kropp under mycket stress, och en infektion är det sista man vill dra på sig. Det är att rekommendera att vara extra noggrann med skötseln av linserna.