Tänk dig att det är söndag, du är ledig. Du har varit aktiv hela förmiddagen. Efter lunch känner du att en tupplur vore toppen. Men kan du ta en tupplur med dina linser eller måste ta ur linserna och därmed också eventuellt byta ut linserna eftersom du behöver linser igen när du ska gå och träna senare på dagen?

Att sova med linser är inte att rekommendera. Detta kan du läsa om här. Ögat behöver syre och det förlorar ögat när du sover med linser som inte är avsedda för den typen av bruk.

Att ta en tupplur emellan åt då. Är det okej?

Om du råkar somna med dina linser någon enstaka gång är det inte någon större fara. Det som händer är att du kommer uppleva att dina ögon är torra, de kan även bli lite röda. Du ska däremot vara väldigt försiktig med att göra detta till en vana. Att råka somna för många gånger med linser som inte är avsedda för den typen av bruk kan innebära en hälsorisk i och med att linserna täcker hornhinnan som inte får det syre den behöver.

Det är viktigt att alltid läsa förteckningen som beskriver hur du ska använda dina linser. Denna finns skriven på eller inuti förpackningen som dina linser levereras i. Följer du anvisningarna kring hur du ska använda dina linser kommer du i de flesta fall uppleva god komfort i din användning.