Fungerar ICL linsimplantat?

Många av oss känner till att man kan behandla ögonen med laser för att bli av med synfel, men har du hört talas om ICL? Det är en inopererad lins, som ersätter glasögon och kontaktlinser.

Idag är de vanligaste synoperationerna laserbehandlingar. Men alla synfel kan inte korrigeras med ögonlaser. Har man kraftiga synfel eller om tjockleken på hornhinnan inte stämmer överens med kraven finns ICL. Då opererar man in en ny lins, som tar korrigerar ditt synfel. Linsen är lämplig vid närsynthet, översynthet och astigmatism.

Hur går synoperationen till?

Inför operationen: På operationsdagen går personalen igenom alla punkter och svarar på frågor innan du träffar läkaren. De ger dig pupillvidgande och bedövande ögondroppar. Vid oro kan du få lugnande. Därefter träffar du ögonläkaren som gör en undersökning av dina ögon inför operationen. Allt stäms av och ni förbereder er för operation.

Operationen: För att placera linsen görs ett litet snitt i ögat, så att kirurgen kan placera din nya lins mellan regnbågshinnan och din naturliga lins. Linserna liknar vanliga kontaktlinser, men är speciellt utvald för dina behov under förundersökningen. Proceduren tar ca 15 minuter per öga, och är smärtfri.

ICL Linsbyte Linsjakt

Efter operationen: När det är klart  får du vila, det finns ofta vilrum till handa. Läkaren och personal stämmer av så att allt har gått bra, och bokar in ett återbesök. Totalt kommer besöket på kliniken ta ca 2 timmar. När du ska hem bör du anordna skjuts, du är inte kapabel att köra samma dag.

Återhämtningstiden är snabb och smärtfri. De flesta patienter återhämtar sig inom en dag, tack vare den mycket lilla öppningen som krävs för att sätta in linsen i ögat. Patienterna upplever oftast minimalt obehag och brukar gå tillbaka till jobbet redan nästa dag. Synen är oftast helt stabil efter 3 månader när läkningsprocessen är helt klar. Ett linsimplantat bidrar inte till torra ögon. Det är viktigt att du följer de ordinationer som du får av läkaren i samband med operationen.

Fördelar med ICL

  • Ingen torrhetskänsla
  • Ett urtagbart alternativ (Om ditt synfel förändras går linsen att ta ut)
  • Snabb behandling och återhämtning
  • En lösning för de med tunna hornhinnor eller grövre synfel

Till vem rekommenderas ICL?

Ingreppet passar dig som inte kan få hjälp med ögonlaser p.g.a. hornhinnornas tjocklek eller ditt synfel. Metoden är mest lämpad för personer mellan 20-45 år som har synfel utanför intervallet +4 till -10.

Vad kostar ICL implantat?

ca 50 000:- för båda ögonen

Vill du skaffa linsimplantat kan du läsa mer om ICL hos Memira.

läsglasögon - presbyopi ålderssynthet alternativ till progressiva linser jämför kontaktlinser på nätet för billigaste priset med linsjakt