Hur gör man när man sköter sina linser? Att man ska vara noga med hygien är a och o för en linsbärare. I Sverige är vi väldigt duktiga på att sköta våra linser. Vi är noga med hygienen och detta sägs också vara en av anledningarna till varför vi som linsbärare i Sverige har väldigt få komplikationer. I Sverige får vi lära oss att rengöra våra linser genom att gnugga linsen i handflatan med linsvätska. Detta kallas för mekanisk rengöring. Alla länder rengör inte sina linser på detta sätt. Det finns en teori om att detta rengöringssätt lättare tar bort beläggningar, bakterier, virus och svamp. Beläggningar som annars kan ha kommit i kontakt med linsen.

Man ska enbart rengöra linser med ren och fräsch linsvätska. Det är viktigt att du inte använder gammal linsvätska. Hur du rengör dina linser kan du läsa med om här.

Komplikationer som kan ske vid dålig skötsel av linser

Om du inte rengör dina linser eller om du har de i ögonen längre än vad anvisningarna på förpackningen säger kan det vara direkt skadligt för ögat. Bakterier och virus i ögonen kan leda till irritationer i ögat och att använda linser för länge kan leda till infektioner och svullnad på hornhinnan. Om du inte är noga med rengöring av dina linser kan du drabbas av något som heter bindhinnekaraktär. Detta är när dina kroppsegna proteiner fastnar utanpå linsen vilket skapar irritation, obehag och rodnad i slemhinnan. Detta tillstånd brukar gå över om du vilar ögonen från kontaktlinser under en period.

Det är viktigt att alltid läsa förteckningen kring hur du ska använda dina linser. Dessa finns skrivna på eller inuti förpackningen som dina linser levereras i. Följer du anvisningarna kring hur du ska använda dina linser kommer du i de flesta fall uppleva god komfort i din användning.