Svar: Du bör undersöka synen varje år

Hur ofta du bör göra en synundersökning beror på ålder, synfel och den upplevda hälsan. Det skiftar alltså från person till person vilket behov man har. Använder du kontaktlinser bör du undersöka ögonen varje år. Annars gäller vartannat eller vart tredje år. Det viktiga är att alltid hålla koll på dina ögon, och gå till optikern när du upplever att synen förändrats eller upplever något som helst problem.

Undersök synen varje år om du:

  • är under 18 år, med synfel
  • över 65 år
  • Använder kontaktlinser

Vi rekommenderar alla att undersöka ögonen regelbundet, även de utan synfel. Som minst vart tredje år. 

När du köper linser på nätet

Det är framförallt viktigt att veta att man inte kan strunta i synundersökningen när man köper linser på nätet. Bara för att det är billigare är det inte alltid bättre. Det medför ett eget ansvar, du måste verkligen veta vilka linser dina ögon mår bra av.

Ofta har du möjligheten att gå på gratis kontroll hos optiker, utnyttja det. Det är endast för din egen skull, då du kan få allvarliga konsekvenser av att använda fel linser. Utan optikerns hjälp kan du inte veta exakt vilket synfel du har, eller vilken form dina ögon har etc. Undvik att skava på din hornhinna, strypa syretillförseln eller överanstränga synen med fel linser.

Optikern hjälper dig dessutom att lära dig sätta i och ta ut linserna enkelt. De låter dig ofta prova en linstyp en period, så att du kan ångra dig om den inte passar och hitta den optimala lösningen för dig.

När du med optikerns hjälp hittat den lins som passar dig, kan du i lugn och ro övergå till att köpa linser billigt på nätet om du vill.

optiker-linsjakt-ögonhälsa-återbesök-resultat-synundersökning-faq-information-linser