Har du känt dig trött den senaste tiden? Upplever du att du är grusig i ögonen? Har du ofta huvudvärk? Då kan det vara så att du behöver gå och undersöka din syn. Dessa är nämligen tecken på att du kan ha dålig syn.

När du ska gå till optikern för att undersöka din syn är det viktigt att du går till en utbildad optiker. Detta finns i de flesta städer. Optikerbranschen har en så kallad kvalitetsnorm. Detta innebär att alla optiker ska följa vissa steg för att utföra en kvalitetssäker undersökning.

När du kommer till optikern får du hälsa på denna och gå in i ett besöksrum. Där får du svara på allmänna frågor kring din hälsa, om du äter mediciner och om du har några sjukdomar. Detta för att utesluta att dina eventuella synproblem beror på något annat än ett synfel. Efter det så får du titta in i ett instrument som lyser in i ögat och på så vis kommer optikern få en tydligare bild över dina ögons allmänna tillstånd. Därefter tittar optikern om du skelar eller inte. Efter det får du göra tester och se om du ser bokstäver i olika storlekar på håll. Dessa tester görs med hjälp av ett instrument som liknar ett par jättestora glasögon. Här provar man hur du ser med och utan styrka i glaset för att ta reda på i vilket läge ögat ser bättre och vilket läge ögat ser sämre.

Vad händer sen?

När du gått igenom dessa steg får du i de flesta fall snabbt svar på vad du har för synproblem och vilken styrka du behöver på glasögonen. Då får du oftast hjälp av optikern att diskutera olika lösningar och om du vill ha linser gör man även undersökningar för att se till så du inte har några problem som gör att du inte kan använda linser.