Svar: Linsen är indelad i cirklar, med varannan styrka för långa avstånd och varannan för nära.

 

Multifokala linser är en variant av Progressiva linser, och kan delas in i Bifokala linser och Trifokala linser. Skillnaden är hur många styrkor de innehåller. Bi står för två, och Tri står för tre. Förr har detta varit en avancerad teknik som endast erbjudits i glasögon, eller hårda obekväma linser. Idag finns det ett stort utbud av Multifokala linser i alla varianter – till och med dygnet-runt-linser.

LÄS MER OM MULTIFOKALA LINSER HÄR

hur fungerar Multifokala linser-funktion-fördelar nackdelar presbyopi synfel linser linsjakt optiker synundersökning läsglasögon åldersynthet progressiva linser presbyopi


Funktion

Multifokala glasögon fungerar så att glaset är indelat i olika styrkor horisontellt, så att du t.ex. har delen för seende på nära håll – läsning, längst ner på glaslinsen. Linser kan inte designas på samma sätt, då de följer ögats rörelse. Styrkorna är därför indelar i ringar (se bild) där varannan ring är för nära håll och varannan för längre avstånd. Multifokala linser har en specialslipning så att övergången mellan styrkorna är mjuk och behaglig.

Detta fungerar eftersom att pupillen är olika stor beroende på avståndet till det vi fokuserar på. Den centrala delen är därför oftast anpassad till läsavstånd. På långt håll blir pupillen större, så att du utnyttjas hela linsens yta. Styrkorna är placerade olika beroende på bärarens unika ögon. Det går även att sätta avståndsstyrkan i den centrala delen. Progressiva och Multifokala linser anpassas alltså efter varje användare. De kräver därför en noggrann utprovning hos optiker. Vissa upplever att det tar ett tag att vänja sig vid lintypen.

 


Presbyopi – Åldersynthet

Den här typen av linser är perfekt för dig som kommit upp i 40-årsålder och upplever presbyopi – ålderssynthet.Typiskt för ålderseende är att man upptäcker det när man börjar få svårare att läsa t.ex. tidningen eller menyer. Det är en naturlig översynthet som beror på ögats åldrande. Men åren blir linsen i ögat stelare och tappar elasticiteten, vilket leder till att du får svårt att fokusera på nära objekt. Men idag behöver detta inte vara ett problem. Dagens moderna linser är bekväma samtidigt som de korrigerar dessa mer komplexa synfel med bättre skärpa än någonsin. Du slipper fumla med läsglasögonen eller få huvudvärk av dina synfel.