Svar: De korrigerar ljusets brytpunkt i ögat, så att det når näthinnan korrekt.

Användandet av linser är extremt vanligt idag, var och varannan av oss korrigerar något synfel. Men hur en kontaktlins egentligen fungerar, är kanske inte något man reflekterar över varje dag.

kontaktlins progressiva linser vanliga erfarenheter tips och fördelar nackdelar med progressiva multifokala linser linjsakt vi jämför sveriges billigaste linser på nätetLinser fungerar precis som glasögon – de bryter och fokuserar ljuset så det når näthinnan korrekt och skapar en tydlig bild. Det unika med linser är att de flyter på tårfilmsskiktet på hornhinnans yta, och fäster vid tårvätskan så att de rör sig med ögats rörelser. Materialet, komforten och säkerheten med linser utvecklas ständigt och idag kan du till och med sova med vissa linstyper. Du kan även få linser slipade på samma sätt som dina glasögon, utifrån mer avancerade recept. Som t.ex. progressiva linser, formade med en mjuk övergång mellan dina olika styrkor, så att du ser bra i alla lägen.

Med linser når ljuset näthinnan korrekt

Kortfattat fungerar synen tack vare ljusstrålar som når näthinnan inne i ögat, för att senare tolkas av hjärnan som en bild. För att se tydligt bör strålen brytas och fokuseras på näthinnan, men det är ofta inte fallet. Beroende på ögats form kan ljusstrålen brytas innan eller efter den faktiskt möter näthinnan – så att vi ser suddigt.

Närsynthet: När ljuset som kommer in i ögat fokuseras framför näthinnan istället för direkt på den, ser vi suddigt på långt håll men tydligt på nära håll. Ögat är ofta lite mer avlångt, så att ljuset inte når ända bak innan det bryts.

Översynthet: I detta fall fokuseras ljuset som kommer in genom pupillerna bakom näthinnan, då ögat är relativt kort eller då du har en plattare hornhinna. Vid översynthet ser du bra på långt håll, men suddigt på nära håll.

Linser korrigerar alltså ljusets riktning för att fokusera det korrekt på näthinnan. Linserna är alltså konkava eller konvexa – negativa eller positiva. De linser som korrigerar närsynthet benämns därför med minus (-) och linser som korrigerar översynthet benämns med plus (+). Nedan kan du se bilder på hur ljuset beter sig i ett närsynt öga, med och utan lins.