Svar: Dygnet-runt-linser är gjorda av Silikonhydrogel, vilket släpper in mer syre – så att du kan sova med dem.

Revolutionerande materialet Silicon Hydrogel släpper in sex gånger mer syre till ögat än traditionella linser. Är du en linsanvändare med ovanligt torra ögon kan det vara värt att testa. Linsernas förmåga att ansas innebär att du knappt känner av dem överhuvudtaget och kan använda dem i upp till 30 dagar i sträck. Du kan självklart ta ur dem när du vill, du måste inte sova med dem. Om du känner att de är lite smutsiga så ta ur dem, tvätta dem och vila ögonen, men ögonen tar annars ingen skada av att du har dem i kontinuerligt. De har nämligen en ytbehandling som minskar uppbyggnaden av bakterier och proteiner, något som annars kan leda till infektion.

Fördelar med dygnet-runt-linser

Fördelarna är alltså att du inte behöver krångla med linsvätskor och etuier varje morgon och kväll, du får maximal syn med minimal skötsel. Men det krävs rutin, så att man faktiskt byter linser efter 30 dagar. Det är viktigt att inte sova med linserna längre tid än vad som avtalats med din optiker. Bärtiden varierar dessutom från person till person, beroende på förutsättningar och linstyp. Intresserad? Läs mer här.

Var medveten om att det finns människor med silikonallergi, som reagerar på dygnet-runt-linser. Så om du upplever irritation eller rodnad när du börjar använda dina nya linser, kontakta din optiker. Men de allra flesta kan bära linserna utan problem och uppskattar dess egenskaper.