Upplever du en skavande känsla i ögat när du blinkar? Då kan det hända att har fått smuts i ögat. I de flesta fall är det ganska enkelt att få bort smuts ur ögat. Ögat brukar klara att själv skölja rent ögat från smuts med hjälp av tårproduktionen. Ibland man man dock behöva hjälp när man fått smuts i ögat, speciellt om det fastat under ögonlocket. Då kan du försöka ta hjälp och använda ögondroppar.

Så här gör du för att rengöra ditt öga med ögondroppar:

Öppna ögat med hjälp av dina väl rengjorda och torra händer. Öppna förpackningen men ögondroppar och droppa en droppe i varje öga. Blinka några gånger tills det känns bekvämt. Har du linser ska du alltid ta ut linsen innan du använder ögondroppar. Sätt i linsen efteråt. Läs noga på förpackningen för dina ögondroppar hur ofta du kan upprepa processen.

Skulle det vara så att du vet med dig om att du fått ett vasst eller starkt ämne i ögat så bör du söka vård. Detta gäller även om du upplever en smärta i ögat. Här kan du läsa mer om hur du bör gå tillväga om du upplever obehag i ögat och som du inte själv kan hantera.