Svar: Nej, men linsbäraren måste kunna ta ansvar för linserna.

Det finns ingen åldersgräns för linser. Hur gammal man måste vara för att kunna använda linser är individuellt och är upp till föräldrarna att avgöra. Det är deras ansvar att se till att barnet klarar av att ha dem och föräldrarna har dessutom det fulla ansvaret för skötseln av linserna. Rent medicinskt är det inga problam att ha linser som barn.

Beslutar ni i er familj att ert barn är tillräckligt ansvarstagande för att klara av linser med eller utan er hjälp är nästa steg att gå till optikern. Hos optikern får barnet hjälp att förstå hur linserna fungerar, används och rengörs. Kom ihåg att ingen kan gå från att använda glasögon direkt till att köpa linser på nätet. Du behöver ett helt nytt recept, lära dig sätta i och ta ut linserna. Prova komforten och passformen med optikerns hjälp och ha möjlighet att komma tillbaka om något känns konstigt.

Alla som använder linser kan behöva ha ett par glasögon som komplettering. Som tur är kan alla barn få bidrag till linser och glasögon. Varje gång de behöver förnya sitt recept. Barnet kan använda sina glasögon som avlastning på kvällar och helger, eller när en förkylning gör det svårt att använda linser.

Fördelar med linser för barn

Rörelsefriheten: Linser kommer ge ditt barn större rörelsefrihet, vare sig de sportar eller inte. Att slippa ha glasögon öppnar upp en helt ny värld för ditt barn. Det är även enklare för barnet att hålla reda på linser, än glasögon som det bara finns ett enda par av. Är glasögonen borta kommer barnet inte kunna se ordentligt, och ni behöver åka till optikern och köpa nya dyrt.

Den sociala biten: är det vanligt att barnet kommer upp i en ålder där de vill slippa definieras av sina glasögon. Det kan vara viktigt att kommunicera varför hen vill byta till linser, och lyssna till barnets behov. I en klinisk undersökning höll 80 % av föräldrarna med om att kontaktlinser dramatiskt förbättrade livskvaliteten och självförtroendet hos deras barn.

Skydd mot solen: Det finns linser med skydd mot UV-strålning, och annars kan barnet använda solglasögon utan att behöva köpa dyra varianter med styrka från optikern.

Det finns heller ingen åldersgräns för äldre att börja använda linser. Linser passar alla åldrar!