Flera styrkor i samma lins

Multifokala linser är en lins med flera styrkor, så att du kan se bra på olika avstånd. De är en variant av Progressiva linser, och kan delas in i Bifokala linser och Trifokala linser. De är stort sett samma linstyp men erbjuder lite olika korrigeringar.

 • Bifokala linser:  En lins med 2 styrkor
 • Trifokala linser: En lins med 3 styrkor

Idag kan nästintill alla med synfel få linser, vare sig de är enkla eller mer komplexa. Detta har möjliggjorts genom nya tekniker och ger en ny frihet till personer med Presbyopi. Du slipper läsglasögon, blir mer oberoende och rörlig – du ser bättre hela tiden helt enkelt.

För den med flera synfel

Den här typen av linser är perfekt för dig som kommit upp i 40-årsålder och upplever presbyopi – ålderssynthet. Plötsligt börjar du se sämre, och förstår inte varför. Typiskt för ålderseende är att man upptäcker det när man börjar få svårare att läsa t.ex. tidningen eller menyn på restaurangen. Det är en naturlig översynthet som beror på ögats åldrande. Men åren blir linsen i ögat stelare och tappar elasticiteten, vilket leder till att du får svårt att fokusera på nära objekt. Men idag behöver detta inte vara ett problem. Det korrigeras lättare än någonsin – men linser, glasögon och till och med operationer.

Multifokala linser finns som:

 • Endagslinser
 • Veckolinser
 • Månadslinser
 • Dygnet-runt-linser

Monovision

Presbyopi kan även korrigeras med en teknik kallad Monovision. Där bär du olika linser på vardera öga. Detta fungerar då ena ögat alltid är dominant. På långt håll använder du främst det dominanta ögat, detta korrigeras då med en viss styrka för längre avstånd. På det icke-dominanta ögat använder du en lins för nära seende. Läs mer om Monovision här.

Multifokala linser-funktion-fördelar nackdelar presbyopi synfel linser linsjakt optiker synundersökning läsglasögon åldersynthet progressiva linser presbyopiFunktion

Multifokala glasögon fungerar så att glaset är indelat i olika styrkor horisontellt, så att du t.ex. har delen för seende på nära håll – läsning, längst ner på glaslinsen. Linser kan inte designas på samma sätt, då de följer ögats rörelse. Styrkorna är därför indelar i ringar (se bild) där varannan ring är för nära håll och varannan för längre avstånd. Multifokala linser har en specialslipning så att övergången mellan styrkorna är mjuk och behaglig.

Detta fungerar eftersom att pupillen är olika stor beroende på avståndet till det vi fokuserar på. Den centrala delen är därför oftast anpassad till läsavstånd. På långt håll blir pupillen större, så att du utnyttjas hela linsens yta. Styrkorna är placerade olika beroende på bärarens unika ögon. Det går även att sätta avståndsstyrkan i den centrala delen. Progressiva och Multifokala linser anpassas alltså efter varje användare. De kräver därför en noggrann utprovning hos optiker. Vissa upplever att det tar ett tag att vänja sig vid lintypen.

 

Typer av multifokala kontaktlinser

Multifokala kontaktlinser finns i både mjuka och stabila (RGP), eller i hårda linsmaterial.

Hårda linser har ansetts vara ute ur leken tills ganska nyligen. De har haft ett dåligt rykte då de tidigare varit obekväma. Men med ny teknik har de framställt hårda linser med en mjuk kant så att de inte skaver. Anledningen till att man producerar hårda linser är att bildkvaliteten blir bättre. De är helt enkelt mer lika glasögon och ger klarare syn på stora avstånd.

Mjuka linser ger något sämre kvalitet, vilket kan ge märkbara problem vid större styrkor. Men överlag fungerar de utmärkt och är mer bekväma – och därav den populärare linstypen.

För- och nackdelar

Fördelar med multifokala linser

 • Bättre synskärpa för synintervallen från nära håll till långt avstånd
 • En mjukare övergång mellan olika styrkor
 • Förmågan att se i de flesta förhållanden, utan extra glasögon

Nackdelar med multifokala linser

 • Kräver en invänjningsperiod
 • Tar upp mindre ljus – kan ge sämre mörkerseende
 • Är ofta dyrare, på grund av den mer komplicerade designen

 

linser-linsjakt-flera-linstyper-multifokala linser-progressiva-bifokala-trifokala-presbyopi-åldersynthet-synfel-närsynthet-översynthet-astigmatism-brytningsfel-synundersökning-optiker-glasögon-läsglasögon-billiga-online-nätet-beställ linser-köp linser online-märken-endagslinser-månadslinser-dygnetruntlinser