Varför är Linsvätska viktigt?

torka händerna innan du sätter i linserna

Det är viktigt att använda linsvätska för att hålla linserna rena och fräscha. Något som är väsentligt för att kunna använda linser överhuvudtaget. Smutsiga linser kan inte bara orsaka obehag och irritation, utan även allvarliga infektioner.

Något många gör fel är att lägga linser i vanligt vatten, vilket är motsatsen till att rengöra dem. Vatten kan till och med vara farligt då det finns bakterier som kan fastna i linsen. Detta gäller även destillerat vatten. Vatten innehåller alltid bakterier, men utan linser rensar ögonen naturligt ut dem med tårvätska. Linserna absorberar bakterierna och kan göra dig svårt sjuk. Linser ska inte komma i kontakt med någon annan vätska än din egen tårvätska, linsvätskor, saltlösning eller ögondroppar. Det är dessutom viktigt att alltid tvätta händerna innan hantering.

Hur fungerar Linsvätska?

tvätta linserna ordentligt linsjakt hjälper dig sköta linserna rättLinvätskor innehåller aktiva ämnen som renar dina kontaktlinser på djupet och gör dem säkra för dig att använda. Dagens moderna linsvätskor är multifunktionella, så du endast behöver en flaska istället för flera olika. Samma flaska används för att rengöra, återfukta och förvara dina linser i, bra va! Linsvätskan innehåller koksalt och desinficerande ämnen, har fettlösande och pH-stabiliserande egenskaper som alla hjälper till med att ta hand om dina linser.

Har du veckolinser eller månadslinser är det extra viktigt att tänka på att du alltid har linsvätska hemma så du kan bevara dina linser och hålla de rena utan bakterier. Även för dig som använder endagslinser kan det vara bra att ha linsvätska hemma om du kanske måste rengöra linsen under dagen.

Hur använder jag linsvätska?

Linsvätskan används för att rengöra linsen från bakterier, virus och även svamp. När du använder linser så skapas en proteinbeläggning i ditt öga, denna gör du enkelt rent med linsvätska. Att rengöra linserna med linsvätska bibehåller också linsens elasticitet vilket gör att du bevarar dess bekvämlighet enda till linsens användningsperiod är över. Återanvänd aldrig samma vätska fler gånger, då den blir fylld med bakterier. Det är som att bada två gånger i samma badkarsvatten.

Här hittar du instruktion på hur man rengör linserna med linsvätskan, steg för steg.

håll handfatet rent för rengöringen av linser